diumenge, 25 de gener del 2015

El bon tracte

La sala de la Llar Mn. Lluí Vidal
Hem sentit a parlar molt del mal tracte a les persones, en especial a les dones i a les persones grans, però, que és el “Bon Tracte”?. Com ja suposem, el bon tracte és la situació contraria a la del mal tracte. La primera és negativa, mentre que la segona és positiva.

"Conversa" entre mare i filla
El Districte de Sarrià-Sant Gervasi ha preparat una obre teatral amb el nom de “Bon tracte” i que després de vàries representacions, el dia 17 d'aquest mes ho va fer a la Llar de Mossèn Lluís Vidal, amb una assistència que va omplir tota la sala. L’obre consta de quatre temes diferents que tots tenen una part de mal tracte i una altre de bon tracte

La residència
Primer tema: La solitud d’una mare a qui els seus fills sempre la visitem amb “preses” i la deixen en mans d’una persona que en té cura que és amb qui pot parlar i que li dona suport

Segon tema: Una dona gran que no té família propera. Gràcies a una veïna que se’n va fer càrrec, ara viu en una residència. La seva solitud només li pal·lien altres residents, els professionals i les visites de la seva ex veïna  

La falsa "dement"
Tercer tema: Una mare que viu sola a casa i que és sotmesa a un maltractament psíquic de forma tal que els fills es pensen que es s’ha convertit en una dement i la porten a un centre especialitzat ... on hi mor al cap de pocs dies. Aleshores és descobreixen les males arts de l’administrador de la finca on vivia per fer-la fora i treure més partit del seu pis

"La Caixa"
Quart tema: Els diners. Una dona gran que malviu de la seva petita pensió i que no arriba a final de mes, però que té uns petits estalvis a La Caixa. Ai!, amb la Caixa hem topat. La Caixa no li soluciona cap problema i sort té dels comerciants del barri que de forma més o menys encoberta li donen un cop de ma i d’un veí jove que viu fent “feinetes” i que l’acompanya al CAP.

Tots els actors
En acabar vaig poder conversar amb bastants assistents que de forma majoritària sortien una mica deprimits ja que veien l’obra com un drama molt punyent, encara que tots reconeixien que els temes tractats eren reals. Un d’ells hi va afegir: “Aquesta obre és tindria que fer també per la joventut”.

Havia impactat més el mal tracte que el bon tracte?

Joan

4 comentaris:

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Bon post, Joan, toca tots els temes amb delicadesa i saviesa.
És un tema delicat cada persona és un món, i cada casa un altre cadascú es governa i administra a la seva manera, el pitjor que veig del tema és la solitud, hi ha molt voluntariat que treuen a passejar a persones grans que per mobilitat no poden anar soles, aquí al costat de casa, els conec i tracte i els dóna alegria que els passegin o els portin a un centre de dia, o simplement a prendre una estona el sol.
Aquests temes em posen trist.
Una cordial salutació.

Miquel M. ha dit...

Crec que hem de tenir una actitud positiva i pensar que el bon tracte és, afortunadament, més habitual que el mal tracte. El que passa és que no es nota tant, ni s'exhibeix tant, ni tampoc crida tant l'atenció. És indubtable que existeix el maltractament, i per això el nostre ferm propòsit ha de ser d'eradicar-lo tant com sigui possible. Obres teatrals com aquesta són molt útils per a conscienciar a la gent d'aquest problema del mal tracte, i ajudar a fer-lo fora de la nostra societat.

Josep Maria V. ha dit...

En primer lloc felicitats a la Llar de Mossèn Lluís Vidal, per haver representat en el seu local social una obra teatral sobre el tema “Bon Tracte”. Cal que la gent gran fomentem el parlar i conversar entre nosaltres qüestions tan importants, com el tracte que podem rebre aquells que hem arribat al cim de la muntanya de la vida i en lloc de premiar-nos amb efecte i estima pels que ens envolten, moltes vegades patim mals tractaments abusant de les mancances físiques i psíquiques que la nostra edat comporta.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

https://www.facebook.com/amicsdelagentgran?fref=nf