diumenge, 3 d’abril del 2016

Caducitat programada

Aquesta caducitat NO és la que predicaven
els filòsofs grecs Aquesta és natural
Els filòsofs grecs ja ens asseguraven que res és permanent, que tot canvia, i és ben cert. Ja ens hem resignat a que les coses que ens rodegen, tinguin sempre un final previsible, un final que desitgem llunyà, però que no sempre és així. Els primers que varen ser senyalats amb data de caducitat, foren els aliments, i després, d’una manera més dissimulada, han seguit molts altes productes manufacturats, que ja surten de fàbrica marcats amb el que anomenen obsolència programada, de manera que avui dia, a conseqüència del progrés tècnic, les rentadores i les neveres ens queden ben aviat inservibles.

La nostra estimada Enciclopèdia Catalana
Revisant la biblioteca de casa, m’he adonat de que, de forma lamentable, també hi ha altres coses molt estimades que, amb el pas dels anys, han anat quedant obsoletes: molts llibres, i entre ells, una extensa enciclopèdia comprada un dia amb la decidida voluntat de reivindicar una llengua i una cultura pròpia, i que avui està omplint-se de pols. Sembla com si, des del prestatge, em mirés amb tristesa perquè la tinc abandonada i fa molt de temps que ja no la consulto, perquè ara és l’ordenador el que em proporciona altres fonts de informació, i el que va prenent protagonisme, deixant arraconats una munió de manuals i llibres de consulta de tota mena, d’assaig, de narrativa, de ciència, de història. Alguns ostenten, amb  orgull, centenars d’anys de vida, varen gaudir d’una gran estima i varen ser font de coneixement per a vàries generacions. Ara sembla que, malgrat el gran servei que han fet, tinguin els dies comptats. Davant d’aquesta indefugible realitat, dubto del futur que els espera als llibres.  

Interent deixa els libres plens de pols, pero
els arraconarà?
Avui gairebé tothom, i molt particularment la gent jove, te accés a internet, i amb un sol clic, pot accedir a una ingent quantitat de informació, que deixa arraconats els llibres de consulta tradicionals. És cert que aquesta informació surt a vegades de l’anonimat, i no ofereix la garantia que dóna un llibre de consulta, editat amb cura i escrit per un autor de prestigi. L’internet és una font de coneixement que pot induir-nos a donar per bones algunes informacions que potser no ho són gaire, però és una font ràpida i immediata, que deixa els llibres tradicionals arraconats i plens de pols.

Aniran a una biblioteca
o a un lloc menys digne?
I em pregunto, amb tristesa: què n’haurem de fer?. Això de la caducitat programada, és una trampa. Em costa molt despendre’m d’uns bons amics que m’han acompanyat durant una colla d’anys, als que els conec molt bé, que estimo i aprecio, que sempre m’han fet costat, uns amics que sembla que tinguin vida i que em miren amb pena cada vegada que intento arraconar-los.


No els puc fer fora de casa,
i malgrat no tenir ja espai als atapeïts prestatges,
no voldria que caduquessin mai.


Miquel M.

2 comentaris:

Josep Maria V. ha dit...

La caducitat programada és una forma de recordar que la vida segueix i les coses canvien. Encara que per moltes raons, com l’aprecií, l’estima, el record, l’agraïment, el tracte, etc..etc..nosaltres considerem que els canvis no són bons, ens incomoden, ens desagraden, però ben pensat, els canvis no són dolents, perquè els canvis ens han obert més camins per recórrer, tant intel•lectuals com socials, com de salut, ja que l’home cada dia és més intel•ligent. No obstant hem de reconèixer que les enciclopèdies a les que en Miquel fa esmen, en estat la base i fonament de les millores de les que avui en poden gaudir en tots els àmbits de la nostra vida. Aquesta és la causa per la qual les enciclopèdies, a les que fa referència en Miquel, s’han de mantenir en el seu lloc com homenatge als savis que les varen documentar i il•lustrat, deixant que la pols hi arreli com demostració dels anys en que ens hi vàrem iniciar en els nostres coneixements culturals.

Foan ha dit...

Per mi la caducitat té tres facetes diferents
1.- Productes orgànics, que per naturalesa es fan podreixen
2.- Productes manufacturats que porten components amb una vida controlada
3.- Productes nous que deixen obsolets els que veníem utilitzant

Però els libres no els veig en cap d’aquestes facetes. Només veig que han perdut l’exclusiva de segons quins temes. També es cert que han baixat les ganes de llegir. Però per les coses importants continuem buscant en el llibres, dels que ens en fiem més que no del Google

Joan