dilluns, 19 de juny del 2017

Temps de turisme

Turistes
Els coneixem  pel seu aspecte
Estem ja en aquell temps en el que se’ns intensifica la convivència amb els milers de persones que arriben de fora, amb ganes de gaudir del atractius i el bon temps que els ofereix la nostra ciutat de Barcelona. Segons indiquen les estadístiques, l’any passat l’aeroport del Prat va registrar més de 44 mil·lions de passatgers, dels quals podem suposar que almenys la meitat, uns 22 mil·lions, eren turistes que venien a conviure uns dies amb nosaltres. No hi ha dubte que, econòmicament parlant, aquest és un fet molt favorable, perquè tots aquests visitants ajuden a incentivar el comerç i a disminuir la borsa de treball. Però segons les estadístiques, va ser menys d’una tercera part d’aquests suposats turistes els que, l’any passat, varen dormir en hotels de la ciutat.

Els veïns protesten pels pisos turístisc
especialment pels il·legals
No hi ha dubte, per tant, de que la majoria d’ells ho devien fer fora de Barcelona o en places no registrades. A fi de moderar una mica aquesta massiva arribada turística, hi ha decretada una moratòria hotelera, però potser la mesura no és del tot encertada, perquè ha produit un efecte poc desitjat: la proliferació dels apartaments turístics il·legals, en un clar exemple d’economia submergida. I això és una llàstima.

Esoerant per entrar a un pis turístic
Segurament que a la  majoria de nosaltres ens agrada el turisme, i ens complau veure visitants a la nostra ciutat, però sempre amb unes certes normes de convivència. No té gaire sentit prohibir l’obertura de nous hotels, si després proliferen centenar de sorollosos apartaments turístics il·legals, que causen molèsties als veïns, a més de incrementar els preus dels lloguers, i el que és més lamentable, sovint fent fora els antics llogaters. Un fenomen de pisos turístics que s’ha estès força pel barri Gòtic i també pel de la Barceloneta, un barri al que la proximitat d’unes amples i agradables platges de sorra, ha fet força atractiu.  

El simbòlic BUS TURÍSTIC
Tot plegat ens produeix una certa intranquil·litat davant la imminent allau turística, una inquietud que s’intensifica quan s’hi afegeix també el problema, que va en augment, de la venda incontrolada al carrer, una venda que està precisament incentivada per aquesta gran munió de visitants. No hi ha dubte que, compatibilitzar-ho tot, i crear l’ambient adequat per a una agradable convivència, resulta força complicat.


Només ens queda desitjar que el nostre govern municipal tingui l’encert d’aconseguir-ho.  


Miquel M

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La venta incontrolada en la calle fue apoyada por la alcaldesa.
Mary Luz

Enric ha dit...

A tots els que vivim en la proximitat de zones turístiques, l'allau de visitants ens col·lapsa força la nostra vida habitual, molt especialment a les hores nocturnes, quan el nostre desig de dormir xoca frontalment amb el soroll i la gatzara nocturna de molts visitants joves, pels qui la nit és l'hora de la gresca. La molesta frustració de no poder dormir no ajuda gaire a acceptar el turisme amb alegria.

Josep Maria V. ha dit...

Estic d'acord, abans, quan érem joves el que ens vinguessin turistes a visitar-nos, era una gran novetat, doncs venien gent jove molt educada,amb els que compartíem una bona amistat. Fins i tot, un amic meu va conèixer una jova danesa amb la que vàrem quedar que algun dia es trobarien en el park Tívoli de Copenhaguen. Trenta anys desprès, amb el meu amic i esposes respectives, vàrem visitar aquell encantador park, per si trobàvem aquella noia. Aquell dia no la vam trobar. Aquella joventut que venien a visitar-nos a Barcelona, no són com les d'aleshores. Fan molta cridòria dia i nit, no ens deixen dormir, i els seus allotjaments turistes nos són hotels sinó pisos compartits, conductes que ens provoquen tans problemes que millor no en vinguessin tants.