diumenge, 24 de juny del 2012

Pensaments

Per respecte a les 12 recomanacions per envellir activament que el nostre Ajuntament ha presentat  en motiu de “L’any del envelliment actiu i de la solidaritat entre generacions” (Per veure el text original, feu click AQUÍ), ja que NO totes les persones estem en les mateixes condicions de salut, mobilitat, lleure, economia, etc. i no ho veiem igual.

 
1.- Salut responsable
Som molts els que estem malats i amb malalties molt diferents i no ens agrada que se’ns menystingui. JA EN SOM DE RESPONSABLES, i força i per això no tenim més salut; amb sort la perdem amb menys rapidesa
2.- Alimentació saludable
No és una especial recomanació a persones amb pensió mínima que després de pagar el pis, llum , aigua i altres necessitats mínimes només poden permetre’s alimentació de SUBSISTÈNCIA.

 
3,- Exercici regular
Sí, home, sí, a BCN encara queda massa gent que no pot BAIXAR AL CARRER i molt menys regularment potser perquè l’Ajuntament ho deixa en mans de voluntaris o els fisioterapeutes a domicili encara són un somni

4.- Ment activa
Tothom desitja una ment activa però per a tots aquells que no saben com fer-ho, els TALLERS de memòria, lectura … que organitza l’Ajuntament no podríem dir que arribin a tothom.


5.- Son reparador
No són precisament els sopars copiosos ni les begudes estimulants els que treuen el son de la nostra gent gran ni tampoc calen molts estudis per saber allò que no deixa dormir una gran part de la nostra gent

 
6.- Rialles terapèutiques
La gent gran ja riu força amb MOLTES PETITES COSES de la vida: una resposta ingènua i enginyosa d’un net … però potser li podríem evitar moltes d’aquelles rialles fetes cap endins, de tristor.

 
7.- Pensament positiu
Hem arribat fins aquí perquè sempre hem tingut força, lluita, creença que les coses es poden millorar però no ens agrada que ens enganyin. Això de l’ajuda de PROFESSIONALS sanitaris i socials que ofereixen que sigui real, no hi ha geriatres i els professionals socials són quasi inexistents.

8.- Autoestima
Autoestima en tenim i força, encara que sigui per egoisme i no ignorem les nostres limitacions però no esperem d’un Ajuntament que ens les recordi sinó que ens ajudi a SUPERAR-LES.

9.- Relacions entre generacions
Ho tenim clar i ho volem, ens fa falta però D’IGUAL A IGUAL. Ni abusos ni condescendència.

 
10.- Experiències noves
Queda molt modern aconsellar a una persona gran que utilitzi Internet però cal posar al seu abast ordinadors i professionals capaços d’ensenyar-nos amb paciència. Té l’Ajuntament consciència de la quantitat de gent gran i la seva OFERTA d’ordinadors, punts de connexió i professionals?

 
11.- Participació
Em revela escoltar massa freqüentment que la gent gran no participa en reunions, debats ... Penso que molta gent gran participa molt activament en la societat, acompanyant a un veí o amic al metge, fent-li una visita a casa ... el que passa  és que potser NO S’APUNTA a un programa de voluntariat per fer-ho

 
12.- Temps planificat
La planificació és una de les coses que molta gent gran ha DESCARTAT de la seva vida i no perquè no vulgui fer coses sinó per fer en tot moment el que  desitja.

 
Com veieu totes les coses tenen diferents punts de vista però tan dolent és veure el got mig buit com mig ple. Aquesta propaganda positivista de la gent gran a vegades no agrada. Potser ens agradaria al costat de cadascun d’aquests 12 punts, 12 accions noves de l’Ajuntament en favor de la gent gran. Esperem de L’Ajuntament alguna cosa més que una declaració de recomanacions. Potser en un altre article podem aportar idees noves i canviar els rols, nosaltres omplir el got i l’Ajuntament veure’l mig buit.
Carme

5 comentaris:

Miquel ha dit...

Els bons propòsits d'un envelliment actiu xoquen moltes vegades, lamentablement, amb la dura realitat, perquè l'estat de perfecció "no és d'eixe món", com cantava en Raimon. I és ben cert que no tothom està en condicions idònies per poder seguir les recomanacions d'una forma òptima, però no per això deixen de ser un objectiu ideal.
En major o menor escala, tots tenim limitacions, perquè com va dit el poeta Maragall, "home sóc i és humana ma mesura". Tots som limitats. No som super-homes ni super-dones. Per tant, el que cal és que fem només el que poguem, segons la nostra personal mesura, i segur que amb això ja ens sentirem satisfets.

Joan ha dit...

Com article reivindicatiu, em sembla molt bé, però mirant-ho fredament m’ha semblat una mica exagerat. Hi ha moltes més persones grans que no es troben en les condicions que cites.

No m’ha agradat que sigui l’Ajuntament qui pagui tots els plats trencats, ja que en aquest últims anys, cada any el pressupost de Benestar Social ha augmentat, tant quan l’alcalde era en Maragall com ara que és en Trias. A més no tot el que cites és responsabilitat de l’Ajuntament, sinó que es reparteix entre totes les administracions.

També m’ha sorprès el final la imatge del got. Que em l’excusa del nosaltres, sembla més l’eslògan d’un aspirant a Alcalde que una altre cosa.

Joan

Anònim ha dit...

Sens dubte tot és millorable i la nostra ciutat, millor la nostra societat, està molt lluny de ser perfecta o simplement socialment equitativa.
Però la meva opinió és que les persones grans, tenint en compte que som un col·lectiu molt ampli i amb diferència d'edat entre si, que en moltes ocasions són de mes de 30 anys, no pot ser tractat d'igual forma ja que les seves necessitats i possibilitats són molt diferents. Per això els famosos 12 punts que s'han tractat tenen tan diferent lectura segons sigui el col·lectiu que els analitza.
Seria molt positiu estudiar les necessitats de forma mes propera a cada grup de persones i segurament també seria mes factible poder aportar alternatives concretes.
Com a campanya de comunicació, els 12 punts em sembla bé, sempre que seguidament existeixi un ampli programa que garanteixi l'aplicació de forma adequada. En cas contrari solament seria una CAMPANYA OPORTUNISTA.
Jumex

Josep Maria ha dit...

Segons es diu al principi de l'article es tracta de unes RECOMENACIONS, i per tant, com tots nosaltres som diferents, a Déu gràcies, no podem considerar que sigui un "café para todos" com ens té acostumants el govern central. No obstant jo crec que l'dministració tindria que fer més coses per la gent gran i procurar que tots tinguèssim més pòsibilitats de viure sense obstacles i amb dignitat.

Mary Luz ha dit...

Por supuesto que hemos trabajado mucho para que las personas mayores tengan la opción de vivir con dignidad. El camino está lleno de obstáculos que hemos tenido que ir saltando como en una carrera. Falta mucho trecho y muchos obstáculos que salvar. Creo que todos unidos podremos hacer algo al respecto, aunque no sea todo lo deseado. Lo importante es seguir avanzando.