diumenge, 9 de juny de 2013

El maltractament de les persones grans

Cartell de la Fira Gran 2013
Avui toca un tema dur. Fa dies que li dono voltes i no m’atreveixo. Desprès d’una jornada a la Fira Gran, d’escoltar algunes persones estudioses, treballadores socials que estan en contacte amb el problema m’atreveixo a reflexionar i compartir-ho amb vosaltres. La doctora Mercè Tabueña va dir: “El SILENCI, no sols de les víctimes, sinó dels professionals i de la societat, és còmplice del MALTRACTAMENT”
Dra. Mercè Tabueña

La víctima, té POR, por a perdre els afectes, la protecció, la seguretat. Penso en aquella mare maltractada pel seu fill alcohòlic, drogodependent, malalt mental i penso en la valentia que necessita aquesta dona per demanar ajut i potser finalment per denunciar. Com a mare que sóc penso que no sé si seria capaç de fer-ho, encara que entenc que moltes vegades deu ser la única sortida per salvaguardar la seguretat física i personal.
Els cuidadors
Els professionals, tots aquells treballadors que veuen el maltractament però que sap es juga el lloc de treball, que potser no el creuran, que no ho pot fer de forma anònima. Molts dies de malson, de pensar que no et correspon fer-ho a tu, que aquesta no és la teva feina però que sí, que la teva consciencia t’ho demana.
La societat, els polítics que haurien de legislar i no ho fan. La població que els hi hauríem de reclamar amb contundència i tampoc ho fem.
 Hem d’acabar amb el SILENCI:
La Gent Gran pateix abusos físics, sexuals, psicològics, emocionals (infantilització, agressions verbals, ostracisme) ,econòmics, abandó, negligències varies, vulneració de drets (dignitat, respecte,  intimitat, confidencialitat, llibertat..) i hem de demanar protecció.
Hem de reclamar grups de  professionals sensibles i ben formats, des de metges-geriatres, assistents socials, policies...
Com tractar a les persones grans
Fa dies que l’Ajuntament de Barcelona promou accions pel BON TRACTE de les persones grans, però que això no ens impedeixi veure la gran diferencia entre el BON TRACTE i el MALTRACTAMENT. La mateixa entre un “si us plau” i “Socors”.
Treballem tots plegats perquè el proper 15 de juny “DIA de la conscienciació dels abusos a les persones grans” arribi un dia en que no sigui necessari.
Carme

1 comentari:

Miquel ha dit...

El gran problema és que els matractaments sovint són invisibles. Com ens diu la Carme, hi ha diverses classes de maltractaments, psicològics, físics, econòmics, i més del 50%, són causats per negligència. En un estudi fet fa deu anys al districte de Sant Martí, sobre 1913 persones ateses, es va detectar que hi havia un 7'9% de maltractaments (151 casos). Ampliant-ho a tota la gent gran de Barcelona (més de 300.000), fa tristesa pensar en l'enorme quantitat de maltractaments que hi ha amagats i que no veiem. Ens cal aprofitar el pròxim dia 15 per conscienciar a tothom d'aquest gravíssim problema.