diumenge, 4 d’agost del 2013

San Fermín 2013

"El encierro"
Tots sabem el que són les festes de "San Fermin" a Pamplona. Fa molts anys que els mitjans de comunicació ens els presenten i habitualment tracten els “encierros”, del ferits més o menys greus, de la noblesa del animals, la disbauxa de la plaça del “Castillo”, dels que van beguts,  etc., i sobre tot la quantitats de milers de persones que apleguen. Quasi ens ho sabem de memòria. 
 
Però aquest any s’ha posat l’accent en uns fets reals, i és que a més dels “beguts” si han afegit les “begudes”, o sigui les noies que han begut massa, i ha sortit a la llum el que passa quan es troben aquest dos col·lectius junts. Imatges de tocaments, pits enlaire i altres coses que no estem acostumats a veure en públic, i aquestes imatges s’han difós a traves de la les televisions

Efectes de l'alcohol?
La reacció del govern central i autonòmic no s’ha fet esperar i ja han anunciat una sèrie de mesures per evitar que aquest fets tornin a passar. A mi m’han semblat unes mesures més publicitàries que eficients, doncs controlar les persones que protagonitzen aquests fets, tan per passiva com per activa, per mitjans tecnològics o policials, ja veurem com ho fan  i quins resultats donen. La resposta la tindrem d’aquí un any
La societat civil també hi ha dit la seva per mitjà d’articles a la premsa d’escriptors més o menys coneguts i mentre uns comenten el que per mi és el més natural del món i que és que si les noies, degut o no al efecte de l’alcohol, són lleugeres de cascos (expressió que algunes persones grans fem servir per aquests fets), la reacció que provoquen a l’altre sexe, estigui begut o no, és les que mostren les imatges, Altres, per contra, diuen que es perdona tot al nois beguts i que no es perdona res a les noies begudes, i que aquest fets són expressions del masclisme més dur. Com es veu, Quevedo tenia raó quan diu “Nada es verdad ni mentira. Todo es del color del cristal con que se mira”   
Quevedo
És curiós l’article de Quim Monzó publicat a La Vanguardia el dia 20/07/13, pàgina 20, titulat “A mi me gusta el pipiripipipi de la bota empinar” que al final cita una empresa de la Índia que per evitar tocaments indesitjables ha dissenyat uns sostenidors per noies que protegeix d’aquestes agressions, ja que quan l’agressor toca el que no correspon, rep una descàrrega elèctrica de consideració que el deixa fora de joc, mentre que una tela protectora a la part interior del producte evita que la noia quedi rostida.

Però, les noies que l’any vinent aniran al Sant Fermí, portaran sostenidors d’aquesta marca i no se’ls trauran?  
Joan    

4 comentaris:

Miquel ha dit...

Sant Fermí ja deu estar fet a tot i ben segur que, des del cel, s'ho mira amb molta tranquil·litat, convençut de que hi ha més inconsciència que malícia. Des del punt de vista jurídic, quan la voluntat està influenciada per l'alcohol, la responsabilitat queda molt disminuïda. I tot fa pensar que en aquestes alegres exhibicions de sant Fermí, l'alcohol hi té molt a veure. A no ser que es tracti d'una amagada propaganda subliminal per captar turistes.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Crec que aquests "disbauxes"; són causa de l'alcohol i quan beuen més del compte no són conscients dels seus actes.
No m'agraden aquest tipus de celebracions, no és cultura és anar a aquestes festes per fer el que no són capaços d'una manera sòbria.
Salutacions.
Molt bo, en un any tindrem la resposta ...!

Josep Maria V. ha dit...

Com no he estat mai un seguidor d’aquestes Festes (?), penso que les exhibicions i disbauxes que ha provocat l’excés de vi, les ha aprofitat el Consistori per fer-ne propaganda, a fi de promoure’n un augment d’aquest tipus de turisme en benefici econòmic de la població. Avui dia no importa ni la moral ni l’ètica, el que importa és els diners. Més o menys és el que deia en Quevedo: “Todo es del color del cristal con que se mira”

Neus ha dit...

Jo com a dona crec que si una de nosaltres ensenya els pits és perquè vol que els hi mirint, no perquè les agafin desprevingudes i sense saber com reaccionar. en el temps de les nostres mares és ossible que passes, però ara no. La dona sap molt bé on té la mà dret i la mà esquerra. A Barcelona quan hi havia el tripartit a l'Ajuntament,és pemetia als ciutadans anar nus pel carrer, i van ser molt pocs els ciutadans que anaven pel carrer despullats, i aquestsb pocs, la gent ni els mirava. Doncs bé, a Pamplona que facin el mateix, no crec necessari que les done ens posem sostenedors elèctrics, els catalans ja hem superat el grau d'incivilització d'aquets pïsos.