diumenge, 10 de gener del 2016

Responsabilitat ecològica

Les nostres petjades
Les persones grans gaudim del privilegi de poder mirar enrere amb la prespectiva dels anys viscuts, que són sempre una bona ajuda per a poder relativitzar tots els problemes que, de forma inevitable, se’ns van presentant a la vida, uns problemes que l’experiència adquirida ens permet afrontar amb una certa tranquil·litat d’esperit. Anys enrere, els nostres avis podien pronosticar que al llarg de la seva vida, el món seria pràcticament el mateix que van conèixer en la seva infantesa, però ara ja no és així.


Els extrarrestres ens envolten
Els canvis i les incerteses del progrès cientìfic han fet que el concepte d’un futur segur, s’hagi esfumat. Tot varia constantment, tot va canviant molt depressa, massa depressa, i això causa inquietud. Fins i tot, a vegades sembla que ens hi volem anticipar: l’èxit de les pel·lícules de ciencia ficció, dels “extra-terrestres”, de la “guerra de les galàxies”, no és més que un fidel reflex d’aquest temor davant un futur incert. 

Aquests embarrats que movien les fàbriques
ja no existeixen Ara tot és electrònic
Alguna cosa hem millorat
Per comprendre bé el problema, és molt aconsellable una visita al Museu de la Ciència, on la història del nostre planeta es compta per centenars de mil·lions d’anys, i actualment amb un equilibri ecològic força fràgil. Aquest Museu és una bon indret per pendre consciència de la trista situació que deixaríem als que ens segueixen, si ara no adoptem mesures per frenar la degradació. El fet de que això ja no ens afectarà a nosaltres, no ens permet relativitzar el problema: seria una demostració d’egoisme.

Volem que en les nostres terres
hi creixin plantes de
qualitat
Cal que ens esforcem perquè, en el futur, la nostra terra continui sent un planeta còmodament habitable, pels que vinguin. I el més urgent és combatre la contaminació ambiental, el consum exagerat, la despesa incontrolada, els residus excessius, la pèrdua de qualitat de l’aire i de l’aigua. No podem permetre que el mar es converteixi en una abocador de residus ni en una mena de sopa tòxica: una prespectiva realment alarmant, que fa posar els pels de punta i dóna tota la raó al papa Francesc en la seva recent crida a l’austeritat i la moderació. Ens cal ser ecològicament responsables.

La rotació de la terra s'està elentint
Ens hi pot ajudar molt una visita al Museu de la Ciència. És un bon indret per conscienciar-nos del perill i per adonar-nos de la nostra particular insignificància, davant la magnitud del problema. També ens farà saber de coses ben curioses, com per exemple, de que la terra està alentint la seva velocitat de rotació, de manera que, en el futur, els dies seran més llargs. Una alarmant notícia que perd el seu efecte inquietant quan se’ns informa de que aquest allargament del dia, és d’un segon cada mil anys. Almenys en aquesta qüestió podem respirar tranquils;


Sembla que encara en tenim per un cert temps.

Miquel

2 comentaris:

Josep Maria V. ha dit...

És ben cert que hem gaudit de tota l’exuberància del planeta terra, tant del clima com de la seva flora i fauna; però l’egoisme de l’home no ha tingut barreres en anteposar els seus interessos als interessos de la humanitat, ni els governants han estat prou exigents o, potser, que la corrupció els ha portat a tolerar lo intolerable. Ara han començat a veure que el problema és urgent i gravíssim; i alguna “cosa” volen fer . No obstant, nosaltres, la gent gran, com a gent responsable, no hem de perdre l’esperança, i aportem el nostre gra de sorra per la salvació del planeta terra.

Joan ha dit...

Miquel

M’has deixat molt tranquil dient que la pèrdua de velocitat de la terra és tant lenta que no la veurem, però també és cert que tots som responsables de la seva conservació i manteniment

Joan