diumenge, 14 d’agost de 2016

Examen de consciència


Sant Ignasi de Loiola
Anys enrere, les paraules “examen de consciència” tenien un  marcat sentit religiós i eren força habituals. Avui dia, això de fer-nos una radiografia íntima ja no s’estila, però ben segur que seria molt convenient que tots plegats ens féssim, aquest estiu, un sincer “examen de consciència social” sobre les nostres responsabilitats col·lectives.

Rajoy i Sànchez.
Rajoy es corda l'americana.
Malament!
Cordar-se l'americana
Vol dir que
No cedirà en res!
Sovint donem la culpa de la difícil situació que vivim, a la mala actuació dels polítics, que no fan el que han de fer, que no es posen mai d’acord, que només miren per ells, que no treballen pel be dels ciutadans, que no creen feina pels que en busquen. En fi, que són els culpables de tot el malestar general. És molt possible que part d’aquests retrets tinguin un cert fonament, especialment quan els dirigim a alguns polítics determinats, dels que en tenim un record força desagradable. Però no és correcte estendre les crítiques a tots ells en general. Aquest costum de donar la culpa als altres, és sovint una excusa per treure’ns del damunt la nostra responsabilitat personal.

Aquesta nena no sap que és
 un examen d consciència
Potser el que ens caldria fer, seria examinar-nos una mica més i revisar la nostra tasca. Podríem preguntar-nos si la fem de la millor manera possible, si posem tots els sentits en la realització dels nostres deures socials i en les missions que ens han estat encomanades. Segur que som prou solidaris? I referent a tot allò que pensem que no funciona correctament, segur també que no en tenim  cap responsabilitat? Aquest si que seria és un veritable examen de consciència.
Si fem pinya  arribarem al cim

La societat som tots, i som tots plegats els que podem arribar a aconseguir que una cosa sigui d’una manera o d’una altra. Ens cal prendre exemple dels castellers, que fan pinya tots junts, amb una sola finalitat: la d’aguantar enlaire les torres humanes. Cada una de les persones que hi participa, ho fa amb tota la seva responsabilitat, realitzant la seva tasca de la millor manera possible i confiant en la solidaritat del company per alçar-se sempre més amunt, sense defallir.

Tots junts contruirem
un país millor

Com a membres de la societat, tots nosaltres som uns esforçats castellers que l’estem construint i aixecant amunt, dia a dia, i ens cal fer-ho de la millor manera possible, confiant en les nostres forces i amb esperit solidari. I com a persones grans amb opinió, i també amb molta empenta i amb propostes de millora, creiem que un sincer “examen de consciència social” ens ajudaria molt a aconseguir aquesta millora desitjada.


Miquel M.

2 comentaris:

Joan ha dit...

La frase “Examen de consciència” com a tal, avui no la coneix quasi ningú. La nena del dibuixet ho diu molt clar. Malgrat tot els seu sentit es viu i es fa servir molt

Als joves pensen; “Què vull fer a la vida?”
En els polítics els hi sentim a dir: “Estem preparant el full de ruta”
Els directors d’empreses pensen: “Com farem créixer la nostra companyia?”
I les Entitats, sigui quin sigui el seu objectiu, es plantegen: “Què hem de fer per sobreviure?”

Tot això són petits exemples de diverses formes de fer un “Examen de consciència” especialitzat, però sense dir-ho

Joan

Josep Maria V. ha dit...

Quan l’examen de consciència sols depèn d’un mateix, es a dir, de la teva pròpia conducta moral o social, cadascun ha de saber organitzar el seu procedir, i si té dubtes, ha de assessorar-se amb qui hi tingui confiança.
Respecta a la qüestió política, nosaltres, les persones grans, podem tenir molt bones opinions però no les podem expressar ni a les eleccions ni en el Parlament, ens falta formar un partit polític, i, aleshores si,podríem fer un castell de 8 o 9 amb un Enxaneta coronant-lo.