diumenge, 13 de novembre de 2016

Les cendres dels nostres difunts

Diferents tipus d'urnes funeràries
Em va sorprendre la noticia apareguda el dia 25 d’Octubre en els mitjans de comunicació del document “Ad resurgendum cum Christo” publicat pel Vaticà (Fer clck AQUÍ) i que de fet prohibeix que les cendres del nostres familiars es llencin al mar, s’escampin per les muntanyes o simplement es guardin a casa o es reparteixin entre els amics i familiars. La meva sorpresa va ser perquè creia que això, avui, no era cap problema i veig que anava errat.

Aquest tipus d'objectes per guardar les cendres
dels nostres difunts estimats,
A mi no m'agraden.


No em sembla respectuosa ,
però només és la meva opinió,
tan respectable com las del qui
 pensin el contrari
He  llegit el text oficial del document i les coses es comencen a aclarir ja que des del primer punt en que cita el document “Piam et constantem” (Pau VI, any 1963, clik AQUÍ) i que de fet va admetre la cremació del difunts catòlics i que diu literalment: “La cremació no és contraria a cap veritat natural o sobrenatural i que no es negaran els funerals a que hagi estat cremat” però hi afegeix “tret que aquesta hagi estat escollida per raons contràries a la doctrina cristiana o per odi a l’Església”. Aquest mateix text surt en el final del document. O sigui, que el que continua fent ampolles a la pell del Vaticà és l’odi contra l’Església. Si llegiu els escrits a La Vanguardia del dia 30 d’octubre de Daniel Arasa i de Salvador Pié, (Pàgina 57) veureu que citen aquests punts, però els seus articles són molt més bons que aquest breu resum meu. (No he pogut posar els links)

Tirant les cendres al mar
(amb el permís pertinent)
He buscat a internet si en el nostres país hi havia normativa legal sobre el tema i només he trobat la següent normativa (Fer Click AQUÍ) “Per dipositar les cendres del difunts al mar és imprescindible tenir una autorització expressa que només pot atorgar el Ministeri de Foment a través de l’autoritat marítima competent (DGMM). I com veureu més endavant, segurament no sols no en fa cas ningú sinó que ja han trobat la fórmula per tenir "el permís pertinent".  A França és semblant al nostre (Clicar AQUÍ)

La Generalitat, en una nota publicada per Europa Press el dia 27 d’octubre, del Conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, recomana NO tirar les cendres del difunts en el mar ni en els boscos ni abandonar les urnes. Clicar AQUÍ) . Si ho llegiu, observeu en quin entorn ho va manifestar i ho entendreu millor el perquè ho diu

També he trobat que hi ha una empresa catalana, autoritzada pel Ministeri de Foment, que ofereix un servei per tirar les cendres al mar amb el "permís pertinent" (Clicar AQUÍ). El projecte es titula “Gala Azul”

Si el món del vius és complicat, el dels morts, també.
Ah!, però amb permís pertinent
Tot es soluciona!  


Joan

1 comentari:

Miquel M. ha dit...

Aquesta exigència d'un permís pertinent, per desprendre't d'unes cendres, té tot l'aspecte de ser una broma del legislador, una mostra d'humor negre. Sóc contrari a llençar coses, i molt menys cendres humanes perquè considero que mereixen un respecte, però reglamentar-ho. em sembla una solemne bajanada. Opino que si algú ho vol fer (que no és el meu cas) ha de ser ben lliure d'espargir les cendres pel mar o per la muntanya, on li agradi més. Perquè, per altra banda, qui li ho prohibirà?. No crec pas que els mossos d'esquadra es dediquin a vigilar tota la costa per evitar llançament de cendres, amb urna o sense, i per tant, considero que això del permís no passa de ser més que una innocentada.