diumenge, 8 de setembre del 2019

Pintures de Santi Moix. Església de Saurí


Vista actual d'ùn lateral amb les noves pintures
Sauri és un poblet molt petit del Pallars Subirà, a la vall d’Àssua, que s’hi arriba des de Sort. Actualment té 13 habitats censats. Com es habitual, el poble té la seva església d’estil preromànic, amb uns 1.100 anys d’antiguitat, i que com en tantes d’altres esglésies, els seu estat no era ruïnós, però no li faltava gaire.


Pintura del sostre de l'altar Major
Gràcies a la tenacitat del seus habitants, i amb el suport dels que hi tenen una segona residència, avui poden dir que la seva església és la més moderna del Pallars, i que ja s'han solucionat les deficiències arquitectòniques. A més a més l’han pintada amb unes pintures murals al fresc. L’artista que l’ha pintat és un pintor català de renom mundial que viu habitualment a N.Y. i que coneix molt bé el poble, ja que des de petit hi anava amb els seus pares i de gran hi ha continuat anant.

Una capella lateral
Portar a terme aquest projecte ha durat cinc anys ja que hi havien d’intervenir moltes institucions com el Bisbat de la Seu, Diputació de Lleida, Ministeri de Cultura, etc., i convèncer al pintor escollit, en Santi Moix, perquè acceptés la feina, cosa que no va succeir fins després d’un any. La condició que el pintor va posar per acceptar l’obra va ser molt clara: Plena llibertat artística perquè no hi pintaria ni sants ni altres exaltacions de cap credo religiós sinó que volia ressaltar els dons que rebem de la natura i en especial els de la vall d’Àssua, i que tothom si trobés com a casa seva.
Foto del pintor,
publicada amb la seva autotització

Feia tres anys que jo sabia el que s’estava fent, però tot estava tancat a cal i canto i no es permetia visitar l'obra a ningú, malgrat haver-ho intentat cada any. Però enguany, en la meva estància a Ribera de Cardós, vaig saber que l’obra estava acabada i que és podia visitar. Les visites eren els dimarts i dijous, a les 5 i a les 6, i com ere dijous, dit i fet, cap allà. La meva sorpresa va ser que entre els assistents hi havia el propi artista, a qui havia conegut quant era un nen ja que les famílies érem amigues. Vaig poder parlar amb ell un estona i vàrem recordar aquells estius de La Garriga. 

Quan en Santi es va dirigir als assistents ens va explicar moltes coses, però en citaré una, que és un desig: 

"Que aquesta església de Saurí obri el camí altres esglésies de la zona perquè es modernitzin i que el Pallars sigui un punt d’atracció en el panorama mundial de l'art contemporani."

Joan


Notes

  • Adjunto un link que fa referència a aquesta església
  • Fotografies d'abans de la restauració (de l'arxiu de la Sra. M.T. Vilchez) i les de després (fetes al dia de la meva visita)  

Interior de la porta d'entrada

Altar Major

Pujada al púlpit
Pila de l'aigua beneida

Ma de Sra M.T. Vilchez
amb la clua de le església antigua

Pintura actual de l'altar Major
Un altar lateral
amb imatges antigues





















Lateral del altar Major
amb bestiar de la la vall
(Aquí no es veu molt be)




La paret de sortida
amb la nova porta
























3 comentaris:

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Hola, Sr. Joan, bona tarda, li ha quedat fantàstic el post, i moltes gràcies per nomenar-me, no calia, però gràcies, i sóc VILCHEZ, amb Z ... Salutacions cordials, m'ha encantat l'estava esperant tota la tarda , gràcies.

Unknown ha dit...

Be no se que dir, si s'ha perdut l'estil prerománic tan preuat o celebrem un lloc on
totes les creencias tenen un espai per resar.
Crec que el mes important es la reconstrucció del temple.
Dolors F.

Miquel M. ha dit...

La restauració d'un edifici històric és sempre una molt bona notícia, i les boniques i suggestives fotografies de l'església del petit poble de Saurí, que ens mostra aquest article d'en Joan T., ens inciten a anar a fer ben aviat una visita al Pallars Sobirà per poder-hi admirar les boniques i florejades pintures murals d'aquesta bonica església, tant ben renovellada avui dia, i tant plena de llum i de color.