divendres, 18 de novembre de 2011

L'alimentació, és important per les persones grans?

Dieta mediterrània. Truita a la francesa

L’esperança de vida augmenta i és important arribar a vell amb una bona qualitat de vida. Es calcula que cap a l’any 2050, el 30% de la població mundial tindrà més de 65  anys, percentatge equiparable al de la població jove. Un creixement d’aquest tipus genera unes necessitats que la societat ha d’afrontar: seguretat en la gent gran, limitacions, marginacions, el seu “rol” en la societat, no sempre ben definit o acceptat, etc. La identificació del consum d’aliments per part de la població d’edat avançada és una manera molt adequada d’enfocar una aplicació de les polítiques alimentàries  per tal de contribuir a l’estabilitat nutricional d’aquest grup de població, la seva repercussió en la salut  i en conseqüència, en la seva qualitat de vida. A la vellesa es produeixen canvis  nutricionals: les necessitats energètiques disminueixen i en canvi, augmenten les necessitats de proteïnes i de fibra. En aquest col·lectiu,  les recomanacions nutricionals són de difícil generalització perquè la capacitat d’utilització dels nutrients no és la mateixa per a cada individu. En aquest grup de població poden també concórrer, en determinats casos, situacions de malnutrició si no es té en compte que cal una dieta variada i adequada a l’edat (tot i que no sempre existeix una correlació entre l’edat cronològica i la biològica).

Així doncs, quines seran les necessitats nutricionals de la gent gran?

El que sí podem dir és que una alimentació adequada en aquesta etapa de la vida ajudarà a retardar el procés d’envelliment. Cal una dieta variada amb hidrats de carboni, greixos (amb proporció baixa dels saturats), proteïnes, vitamines del grup B, àcid fòlic, vitamina D i minerals com el calci i el ferro. La presència d’aliments d’origen vegetal com fruites i verdures, riques en aigua i  en antioxidants (vitamina C i vitamina E) i fibra, reuneixen les condicions d’alimentació i estil de vida per retardar l’envelliment. L’aigua com a beguda i la procedent dels aliments han de formar part de l’alimentació diària. En la gent gran es produeix una gradual disminució de la sensació de set  i per això, per evitar la deshidratació, s’ha de beure abans de tenir sensació de set.

N’hi ha prou amb una dieta variada?

Dieta mediterrània. Fruites del temps
Per aconseguir un estil de vida saludable no n’hi ha prou amb seguir una bona dieta. La disminució de l’activitat física és un dels factors que més afecten l’estat de salut de les persones grans. La pràctica d’activitat física, però sempre d’acord amb les possibilitats de cadascú és un element imprescindible, també per retardar l’envelliment. (A curt termini l’activitat física redueix l’estrès; a llarg termini contribueix a la disminució de la pressió arterial, a la prevenció de malalties cardiovasculars i a la disminució de la pèrdua de massa òssia).

Les necessitats nutricionals de la gent gran tenen una bona resposta en l’àrea mediterrània que ens permet una immillorable disponibilitat d’aliments  per una alimentació saludable. Aliments com les taronges, les llimones, les cebes, les cols, les pastanagues, el raïm, els espinacs o els tomàquets propis del Mediterrani en són exemples.

Mª Assumpció Roset i Elias

4 comentaris:

Miquel ha dit...

Com a persona gran, m'ha agradat molt la recomanació de menjar força fruita i verdura, i també la de beure aigua amb freqüència, perquè això són coses que trobo ben fàcils i agradables de fer. Però pel que es refereix a la necessitat de realitzar activitats físiques, la cosa ja no és tan fàcil de complir. La veritat, però, és que reconec que deu ser una cosa necessària, i ara, després de llegir aquest article, m'he fet el ferm propòsit de practicar una mica més exercici cada dia. Tant de bo que aquest bon propòsit es compleixi.

carme ha dit...

Fa uns dies la meva peixatera em va comentar que abans li demanaven les raspes per als gats però ara moltes dones grans li demanen per fer sopa perquè la pensió no els arriba. Una amiga metge diu que visita gent gran malnutrida i li sembla que és per tema econòmic més que per no ser concients. Potser s'haurien de fer estudis seriosos sobre el tema de l'alimentació i la gent gran

Josep Maria ha dit...

Amb sembla molt bé les receptes de menjar, beure i activitat física que ens dona la Maria Assumpció, i està molt encertada quan fa èmfasi de la necessitat de consumir amb preferència productes vegetals, l’aigua com a beguda i fer exercissis físics per mantenir-nos actius, consells que recordaré d’aquí en endavant per fer molts anys i poder veure els meus nets iniciant la seva vida adulta.

Joan ha dit...

Gràcies Mª Assumpció per indicar-nos la millor dieta per les persones grans

Soc conscient que alguns no la fem perquè no hi donem importància o simplement per desídia, però n’hi d’altres que no la fan perquè les seves possibilitats econòmiques no els ho permet. Ha estat sempre i més ara que tenim crisi.

Per intentar pal•liar els casos en que les persones grans o joves no solament no practiquen les propostes de l’article sinó que passen gana, tenim a Càritas, Banc d’aliments i altres entitats, publiques i privades, que treballen en aquest camp i quan els detectem, els hem d’adreçar-los cap aquestes entitats que totes estan molt sensibilitzades i ho fan tan bé com saben

També hem de reconèixer que la ciutadania dóna resposta a les crides que fan aquestes entitats i com exemple només posaré que la recollida d’aliments d’ahir és molt probable que volti al doble que la del any passat.

Joan