dissabte, 3 de març de 2012

Energia, Entusiasme i Empatia

Energia
Darrerament sols veiem, sentim i llegim en els mitjans de comunicació, retallades, estafes, joc brut en l’esport, enveges, odis, etc... etc... notícies en definitiva que ens fan viure amb el cor entristit, sols estem pensant en els diners i que som desgraciats. També en la meva infantesa vàrem viure situacions similars i de pitjor calatge, la maleïda i fratricida guerra civil, provocada per interessos personals d’uns quants; es mataven germans contra germans, estaven constantment presents els genets apocalíptics de la mort, la fam i l'enfermetat, els nostres ulls sols miraven a la mare en sol·licitud d’empara per ser el nostre únic refugi d’acolliment. Els seus consells sempre varen ser una font de normes de conducta pròpia i social que ens han servit a la vida per afrontar amb il·lusió i esperança no sols els problemes de durant la guerra i la postguerra, sinó també als que hem hagut de viure d’adults i de grans. Ella ens deia:

Aquesta nena transmet entusiasme
La vida és molt curta, no desaprofiteu el temps, l’heu de viure amb energia, entusiasme i empatia. I per posar-ho en pràctica cada any heu de jugar més jocs que l’anterior, escoltar més música, dedicar una estona a meditar, llegir un llibre més cada any, mirar el cel per donar-vos compte del majestuós que és, cal somriure i riure, no odieu a ningú, l’enveja és una pèrdua de temps. Poseu ordre en les vostres coses, treballeu en el vostre ofici o professió amb tota dedicació, la vostre vida és diferent de les dels altres, poseu-se en pau amb el vostre passat. No importa que la situació del món sigui molt bona o dolenta, aquesta no canviarà.

Penseu fills meus que aquest viatge és un viatge d’anada i, per tant, sols teniu una oportunitat, i heu de procurar treure-li el millor profit possible.

Empatia
Savis eren els consells de la mare i sempre han estat presents en la meva vida per aconseguir la felicitat, tenint en compte que de moments difícils n’he viscut molts durant els temps de guerra i de postguerra, període en el que estàvem en crisi contínua i les mancances varen ser pitjors que les actuals, perquè aleshores cap país estranger volia ajudar-nos, i els problemes els havíem de resoldre amb les nostres pròpies forces posant-hi molt enginy.

Ara ens toca col·laborar amb el govern que intenta fer el que està en les seves mans, doncs sols així en sortirem i sanejarem la dolce vita dels anys d’abundància i malbaratament.                                               

 Josep Maria

3 comentaris:

Miquel ha dit...

Són uns savis consells per aprendre a aprofitar bé el temps, uns consells que ens confirmen que qualsevol edat és bona per instruir-nos, per llegir, per reealitzar alguna activitat útil, especialment enguany, que ha estat declarat Any Europeu de l'Envelliment Actiu. Si els seguim, demostrarem que som de veritat persones grans dinàmiques i solidàries, disposades a col·laborar en tot el que sigui necessari pel millorament del nostre país.
Perrquè aquests bons consells, no n'hi ha prou en escoltar-los: cal posar-los en pràctica. I això és el que tots hem de saber fer ara, amb l'energia, l'entusiasme i l'empatia que aquest escrit ens recomana.

Mary Luz ha dit...

Las madres siempre tan sabias. Su único pensamiento es el bienestar y la educacion de los hijos. Una maravilla.

Joan ha dit...

Magnífic article que deixa ben clar el gran paper de les mares en las nostres vides
Joan