diumenge, 19 d’octubre de 2014

Saber envellir

Fent exercici saludable
Com sigui que tinc una edat bastant avançada em permeto donar als meus companys, la Gent Gran, uns consells per gaudir dels anys daurats.

Has de cuidar el teu físic per agradar, no deixis que et vegin descuidat i mal vestit. Mou-te, passeja, no et tanquis a casa, fes exercicis gimnàstics, no deixis que el temps rovelli el teu cos. Camina erecte, sense arrastrar els peus.

No deixem de llegir mai
Has de mantenir despertes i àgils la memòria i la capacitat intel·lectual, per obtenir-ho, has de llegir, escriure, parlar molt amb tothom; has de relacionar-te amb els amics que tens i procura fer-ne de nous; recorda amb alegria els bons temps passats i no t’aturis amb els dolents; mantén la il·lusió i l’esperança amb els teus futurs desitjos que t’hagis programat; dedica temps a activitats socials i lúdiques; evita espais vagarosos perquè  no entrin en el teu esperit ni l’apatia, ni  el desànim ni la depressió. Procura portar un dietari per no tenir espais buits al dia, doncs un horari endreçat serà un gran ajut pel teu devenir diari; referent a això, els antics deien: servabo ordinem et ordo servabit te.” (Guarda un ordre i l’ordre et guardarà a tu)

No estiguis malhumorat
No estiguis malhumorat, sigues amable, simpàtic i optimista amb tothom, especialment amb els amics; procura  somriure sempre que en tinguis un motiu, demostra que dintre teu hi regne l’alegria. Es aconsellable reunir-te, de forma periòdica, amb amics i companys d’estudis o treball; a més, procura fer amistat amb altres que puguis conèixer, doncs els anys no passen sense que la parca arrabassi amb la  dalla persones de la nostra edat. 
           
No descuidis l'afecte
No oblidis ni la tendresa ni l’afecte, doncs, quan s’arriba a una edat avançada hi ha necessitat d’estimar i que t’estimin, és un extrem que has de cuidar, si tens la sort que pots envellir junt amb la parella, és lo més bonic i joiós que pots desitjar. Si has tingut la desgràcia de no poder-ne gaudir, procura tenir una bona amistat, que compagini amb la teva personalitat, que et comprengui, que hi tinguis una mútua i desinteressada correspondència d’atenció i comprensió.  No oblidis que poder comptar amb una amistat que t’estengui la mà amb sinceritat i tendresa, mai et fallarà en els moments difícils.


Pensa en el temps, ara, ja és passat, i, aquests moments  ja no tornaran, per tant, aplica aquests consells abans que t’embolcalli el capvespre de la vida.

Josep Maria V.

2 comentaris:

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Bons consells i molt encertats, així es manté una higiene mental extraordinària molt important per a la gent gran, tots els seus consells són excel · lents, la meva enhorabona ia practicar tots i cada un d'ells.
Una cordial salutació, i bon post, moltes gràcies, Josep Maria V.

Miquel M. ha dit...

Hem sentit a dir que un cristià trist és un mal cristià. Fent un paralel·lisme molt clar, en Josep Mª. també ens diu ara que un ciutadà trist és un mal ciutadà, i ens dóna uns bons consells per superar-ho, convençut de que una persona que viu trista i angoixada, no ajuda a crear ni optimisme ni alegria ni bon ambient al seu costat. Crec que ens cal seguir els seus adients consells, en la certesa de que poden ajudar-nos molt a viure en plenitud, amb serenor i amb una gran pau i joia interiors.