diumenge, 1 de març del 2015

Cercant l'equilibri


Hem perdut l'eqyilibri
La nostra societat està deficientment equilibrada, tant des del punt de vista econòmic com des del punt de vista cultural. La falta de igualtat en les oportunitats de treball crea discriminacions, que es el primer pas cap a una lamentable marginació, i que porta a moltes persones cap a l’exclusió social. Malgrat els recents indicadors, més o menys fiables, de reducció de l’atur, la crisi està comportant uns resultats molt negatius, que no s’han repartit de manera equitativa. Encara hi ha moltes persones i famílies que viuen una realitat cada dia més dura per la manca de feina, la insuficiència dels ingressos laborals i una protecció social insuficient. Una situació difícil d’assumir per famílies que veuen impossible pagar lloguers i factures, i que va acompanyada d’un dolorós sentiment de fracàs.

Costums diferents a les nostres
Tampoc hi ha bon equilibri des del punt de vista social i cultural. Els nostres valors tradicionals coexisteixen i contrasten amb altres de ben diferents, que ens han arribat de fora. Actualment viuen entre nosaltres moltes persones amb uns valors culturals i religiosos que no són els nostres, i amb difícils problemes de integració. Estem immersos en una societat multicultural, i la convivència pacífica no és compatible amb unes conductes que puguin molestar als que tenim al costat. No és lícit fer broma de tot.

Espiral d'intolerància
Si ens dediquem a enutjar i ofendre els sentiments íntims de les persones que tenim a la vora, ja siguin catòliques o protestants, musulmanes o hindús, monàrquiques o republicanes, viurem atrapats en un lamentable espiral de intolerància. Hi ha algunes publicacions i certs programes de televisió que no ho tenen gens en compte, i sembla que busquin provocar confrontacions.

Podia ser  la imatge d'Ulpià?
Seria bo recordar que, fa gairebé dos mil anys, un jurista romà, Ulpià, va definir tres principis com a fonamentals i necessaris per a la convivència, un dels quals era, i continua essent, el de no molestar ni ofendre als altres (alterum non laedere). Crec que actualment tots n’hauríem de fer cas. El respecte als valors dels altres és una condició imprescindible perquè també ells respectin els nostres, i si volem construir una societat pacífica i solidària, no podem utilitzar els valors culturals i religiosos com si fossin armes de lluita enfrontades en una batalla
Ens cal buscar l’equilibri del respecte i la convivència.

Miquel M.

4 comentaris:

Josep Maria V. ha dit...

Magnífic article Miquel, en poques paraules ens dones un ampli ventall de les conseqüències de la crisi actual. Aquesta societat deficientment equilibrada es evident que té una causa provocadora, el respecte. El respecte és una de les bases en que es recolza l’ètica i la moral, i, sense ètica i sense moral, no hi pot haver-hi equilibri ni en la convivència social, ni religiosa, ni econòmica ni cultural i ni familiar.

Joan ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Joan ha dit...

El que va dir que l'home és l'únic animal que ensopega dos vegades amb la mateixa pedra es va quedar curt

Quantes vegades l'home ha ensopegat amb la pedra detectada per URPIÀ?

Joan

mary Luz ha dit...

Tienes toda la razon Miguel, no puedo estar mas de acuerdo.

Mary Luz