diumenge, 31 de maig de 2015

Amb voluntat d'entesa

Convivència entre persones grans
He tingut oportunitat de fer convivència amb un grup força nombrós de persones grans, un grup que, en principi, estava format per gent desconeguda, però que ben aviat, i gràcies al contacte diari, es va anar transformant en un agradable trobada d'amics, un conjunt de persones concretes i determinades, amb el seus noms i característiques pròpies, i també amb les seves diferents peculiaritats, perquè aviat va quedar ben clar que no hi ha dues personalitats iguals. La forma de ser de cadascú, les seves facultats físiques i potser també les seves manies, són molt diferents. Els gustos són extraordinàriament variats i les preferències infinitament diverses. Però aviat va quedar ben clar que l’esperit de sociabilitat i l’acceptació cordial d’aquestes diferències, és capaç de superar-ho tot, quan hi ha bona voluntat per fer-ho. I com que aquesta bona voluntat va existir, la convivència va ser ben fructuosa.Persona gran que és capaç conviure amb tothom
Això referma la convicció de que, en la nostra vida diària, és aquesta bona voluntat d’entesa i aquesta comprensió mútua, la que ens cal promoure sempre, per poder aconseguir una societat més solidària. A més, a les persones grans ens uneix la certesa d'un final que es perfila a l’horitzó, i aquesta prespectiva ens dóna una major llibertat per a dir tot el que pensem, més llibertat per expressar les nostres opinions, més llibertat de paraula. La paraula és una bona teràpia contra l'aïllament, una teràpia econòmica, innòcua i que podem compartir amb els altres. 

El Dr. Lluís Rojas Marcos
El Dr. Lluís Rojas Marcos, en el seu llibre "Aprender a vivir", ens recomana conservar sempre la ment activa, esforçant-nos per aprendre cada dia una cosa nova. En aquest sentit, expressa l’opinió de que l'ordenador és un magnífic instrument que ofereix moltes possibilitats per a l'estimulació mental. És curiós que, sobre això, les opinions són molt diferents i fins oposades. N'és un exemple l'escriptora Teresa Pamies, que en el seu llibre "L'aventura d'envellir", a la pàg.62, en discrepa totalment, no perquè ella es considerés massa gran per aprendre noves tecnologies, sinó perquè, segons deia, sentia un instint rebel contra uns canvis que li podien portar sensacions de fracàs i problemes d'autoestima.
Persones grans i l'ordinador

Sigui com sigui, amb ordenador o sense, el cert és que la paraula i la comunicació verbal són essencials, i que uns dies de convivència són una bona teràpia, senzilla i pràctica, per mantenir el cap en activitat. Al costat d'un exercici físic moderat, és estimulant i molt recomanable
l'exercici mental d'una bona conversa que ens ajuda a mantenir vives la il·lusió i la curiositat.              
Miquel M.

3 comentaris:

Mary Luz ha dit...

Todo lo que hay a nuestro alrrededor nos enseña algo,ya sea bueno, malo, interesante o no.. Incluyendo las nuevas tecnolog ias como bien dices. Todo lo que nos pone en contacto con los demas es beneficioso para nosotros.
Mary Luz

Josep Maria V. ha dit...

Es ben cert que actualment la gent gran fem més activitats i ens relacionem més amb gent de les nostres edats, el que ens permet arribar a fer una bona relació d’amistat amb ells. En quan a la presencia de les noves tecnologies, jo crec que tots tindríem que fer un esforç per tenir uns coneixements elementals de com funcionen, doncs això et situa en un posicionament d’estar en actiu i que el cervell no sols serveix per mantenir una bona i amena conversa, sinó també treballa per conèixer els avenços tecnològics de la humanitat, els quals seran, dintre de pocs anys, imprescindibles per resoldre problemes de la vida quotidiana.

Joan ha dit...

La conversació és essencial per a totes les persones, grans i menys grans

L’informàtica cada vegada ens fa més dependents d’ella, ja que cada vegada ens fan fer coses mitjançant aquest sistema, com pagaments a les administracions i ens ho fan fer de forma obligada.

Pensem en un país, no recordo si és Suècia o Dinamarca, que ja es planteja suprimir el paper moneda

Joan