diumenge, 1 de gener de 2017

El valor del silenci

Soroll a la Ciutat
NO valorem el SILENCI 
Durant aquestes darreres setmanes de desembre, amb tot el seu llarg seguici de dies festius, és quan més podem apreciar el valor tranquil, acollidor i amable del silenci. En circumstàncies normals, la nostra ciutat ja acostuma a ser bastant sorollosa, amb un trànsit que no para ni de dia ni de nit, però durant les festivitats de final i de principi d’any, aquesta remor habitual s’incrementa notablement, comptant també amb la col·laboració generosa de moltes botigues que s’anuncien al carrer amb una música ambiental tan alta que obliga a fer les converses a crits.

Amb aquest to no parlem
Només fem SOROL
L
És cert que també, durant tot l’any, tenim tots el costum de parlar normalment en un to de veu força alt, cosa que la proliferació dels telèfons mòbils ha ajudat a incrementar. Ara contínuament, i a tot arreu, se senten timbres telefònics i unes converses en veu alta, que molt sovint estem obligats a escoltar, tant si ens agrada com si no, especialment si viatgem en metro o autobús.

A les biblioteques
hi trobarem
SILENCI
Es fa dificil trobar indrets on hi hagi una mica de silenci, com també és complicat descobrir algun privilegiat espai que no estigui contaminat per la remor ambiental. En aquest sentit, les biblioteques, i per descomptat els llocs de culte, podrien arribar a ser illes tranquiles amb possibilitat de trobar repòs a les constants agressions auditives.

Els sorolls ens distreuen
i ens poden fer caure
És molt possible que hi hagi persones, segurament joves i extrovertides, a les que no les molesti el soroll ambiental i a les que els agradi conversar en veu alta, persones que no aprecien gaire el valor del silenci. Però crec que els que ja som una mica grans l’hauríem d’exigir, perquè la nostra atenció és més difusa, i a vegades un soroll ens pot distreure del que estem fent. Fins i tot en les nostres converses, ens hauríem de reservar petits espais de silenci per a poder respondre adequadament al que ens diuen, o per poder assimilar millor les informacions que rebem.

És en nom de les persones grans, que demanaria poder conviure sempre en harmonia tranquila amb l’ambient, sense sobresalts sorollosos i sense els reiterats eslogans propagandístics que ens atabalen aquests dies, tot desitjant, aixó si, que les festes d’aquest final d’any 2016, ens siguin a tots un bon motiu d’estímul i de il·lusió,


 i ens ajudin a iniciar amb optimisme el nou any 2017.   


Miquel M