diumenge, 21 de gener de 2018

Records de la infàcia: El circ

El trapezistes, corrent els seus rics
Recordo que a la meva infància per les vacances de Nadal solíem anar al circ que es situava a la Monumental. Era un dia maco. Ens agradava anar-hi per veure els trapezistes, els pallassos, els malabaristes i si hi havia domadors amb els seus tigres o lleons, molt millor. Era realment un dia de festa.

Charlie Rivel, amb la seva guitarra
Recordo com a famós el pallasso de Cubelles, conegut pel seu nom artístic de Charlie Rivel. Com tots els pallassos sempre saltava, queia, li pegaven bufetades, però en els “nanos” se’ns  ficava a la butxaca. Expliquen que a l'any 1953 el van convidar per fer unes actuacions al circ de la “Ciudad de los Muchachos” de Madrid i que hi va anar molt entusiasmat. Però en acabar el contracte va comentar que la major part del públic eren intel·lectuals i que ell esperava el nens. Coses de la vida!

Tortell Poltrona
Actualment a Catalunya tenim un altre pallasso famós: “El Tortell Poltrona”. La seva fama li ve per ser molt més que un pallasso , ja que a més de tenir un grup propi que actua amb el nom de “Circ Cric”, és cofundador de la ONG “Pallassos sense Fronteres”  que ha portat els seu somriure i la figura del pallasso als llocs més tristos i complicats del món, tant d’Europa com a Centre Amèrica, com són els camps de refugiats o llocs on el riure és difícil. I a més de tot això ha impulsat a Sant Esteve de Palautordera el “Centre de Recerca de les Arts del Circ”, que sota la forma jurídica de Societat Limitada té per objectiu investigar, ensenyar, crear tècniques sobre el circ i millorar i dignificar la figura del pallasso.


Com veieu, és un grup molt familiar
i en el que les "nenes"
ja hi comencen a treure el nas,
al menys a la foto
Avui és difícil veure en els nostres pobles i en les seves festes Majors el clàssic circ per els nens que els grans recordem, ja que els grups actuals que queden, com per exemple, “Los Galindos”, si volen sobreviure i tirar endavant, han de portar els seus espectacles a l’estranger on són apreciats.

En aquest momnet, el gat està de bon humor
i conviu amb la rateta
Quan obrim la televisió hi trobem de tot, però de circ, RES. Hi podem trobar algun filmet graciós, com les aventures del gat i la rateta, on l’astúcia de la rateta provoca al mal geni del gat, que amb les seves manotades ens fa riure, fins que al final en una d’aquestes manotades enganxa a la rateta i la deixa ben mal parada ... fins el proper capítol o els comentaris que es fan sobre la política catalana molt semblants a les peripècies del gat i la rateta.


Per favor, senyors polítics, deixin de jugar al gat i la rateta i sobre tot, no facin pallassades, que l’ofici de pallasso és molt digne

Joan

3 comentaris:

Miquel M. ha dit...

També crec, com l'autor d'aquest article, en la funció benèfica i saludable dels pallassos, que saben fer riure als nens i estimulen el somriure dels que, encara que ja no som tan nens, també necessitem de tant en tant una injecció d'alegria i optimisme.
És de desitjar que perduri durant molts anys la funció social del Circ Cric, pel bé de la salut mental de la nostra societat, perquè un poble que sap riure és un poble capaç de superar totes les dificultats.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Hola, Sr. Joan, el post és molt encertat i original, amb tot el que està passant ... Per a mi hi ha coses que no comprenc sembla com el payado del pàrquing en una pel·lícula de terror.
Una abraçada i molt bon cap de setmana, moltes gràcies per ser com és.

Josep Maria . ha dit...


M'ha il·lusionat molt llegir aquest article, ja que fa molts i molts anys que els pares em portaven al teatre Olympia, que estava a la Ronda de Sant Antoni,i allí, vaig gaudir molt dels pallassos, era molt feliç!. Sempre els he trobat a faltar!!!. Gràcies Joan per recordar-me amb aquest article, moments de tanta felicitat i alegria sana que vaig viure intensament, i que mai oblidaré.