diumenge, 19 d’agost de 2018

Salvem la Cerdanya


Estany de Malniu
Tal com us vaig dir
la foto la van fer
els meus néts
La Cerdanya ha estat un Comtat des de fa segles, és un  espai privilegiat de Catalunya per reunir unes condicions climàtiques immillorables, així es reconegut internacionalment en ser un espai únic a Europa, qualificant-lo com de tresor natural.

La singularitat de la vall de la Cerdanya és que es dibuixa d’est a oest en lloc de nord a sud com són totes les altres valls del nostre continent, i com sigui que les muntanyes que la rodegen són d’una altitud mitjana de 1.200 metres, aquestes protegeixen a la Plana de la humitat del Mediterrani i de la duresa del clima de l’Atlàntic, lo que li permet tenir un microclima propi i ideal, i s’ha de considerar com un bé per la humanitat i declarar-lo com Patrimoni natural de Catalunya.

Vista del Cadi
des del poblat de Trevesseres,

Ajuntament de Lles de Cerdanya,
amb el meu nét Pau de primer pla
tot dinant en el restauarant del poble

Sembla extrany que en aquest
petit poblat
hi tingui vida un restaurant,
conegut en tota la vall,
en que la seva especialitat
és fer arroços molt bons
i a un preu asequible
L’home sempre ha intentat conquistar la terra, el mar i l’aire, i en molts casos les intencions d’alguns no han estat ni honestes ni equilibrades, ans el contrari, sols s’ha buscat la possibilitat de fer-ne grans beneficis. El Pla Director Urbanístic Aeroportuari que torna a presentar actualment la Generalitat de l’ampliació de l’actual aeròdrom de la Cerdanya, és un atemptat contra el medi ambient ja que tota la Cerdanya és un habitat d’espècies protegides tan de flora com de fauna, que en tal cas desapareixerien causant alteracions dels processos ecològics, geològics i també sociològic. I dic sociològic perquè a la Cerdanya a més dels ceretans, hi ha una gran quantitat de famílies que durant tot l’any la visitem aprofitant les festes, les vacances, els ponts, i, quan algun dels seus membres entrem a la edat de jubilació, les nostres estades són més llargues. Actualment la presència de la contaminació o pol·lució atmosfèrica a les ciutats degut al canvi climàtic serà aclaparador, i la Cerdanya per les seves condicions naturals i climàtiques, és el lloc ideal per evitar que ens perjudiqui, ans el contrari, serà un lloc de empara i salvació.

Clàssica foto de les vaques de la Cerdanya
Aquesta vaca NO li agrada que li facin fotos
Em va perseguir i de poc em tomba
Ull!, Les vaques són perilloses


Tampoc s’entén. què existint a la Seu d’Urgell un aeròdrom no s’ampliï aquest i el de la Cerdanya si? Hi ha tanta demanda de transport aeri en una àrea tan reduïda com l’espai que separa la Cerdanya de la Seu d’Urgell? Unim-nos tots per evitar un crim ecològic d’aquest magnitud que cap benefici aporta a la Cerdanya i que no té cap ni peus, havent-hi com hi ha, un altre camp d’aviació a pocs quilòmetres de distància.

Que es conservi l’actual aeròdrom esportiu, i que s’elimini la segona fase d’actuacions previstes,

Com demana l’Associació per Protegir el Territori, que s’ha constituït per tots els enamorats d’aquesta Plana Màgica!

Josep Maria V.

Nota: Escrit publicat a La Vanguardia, edició de Girona. Per llegir-lo, feu click AQUÍ




1 comentari:

Miquel ha dit...

Totalment d'acord en que cal preservar la Cerdanya de qualsevol especulació que pogués arribar a destruir, o a modificar, l'esplèndid microclima que ens comenta en Josep Mª. V. La vida tranquil·la de la Cerdanya no ha de ser pertorbada per cap aeròdrom innecessari. I molt bonica la fotografia de les pacífiques vaques ceretanes, les quals considero que no mereixen el qualificatiu de perilloses, que se'ls atribueix.