diumenge, 30 de setembre de 2018

Mirant enrere

El rei Jordi V i la seva esposa
La foto, No és la de les seves
Bodes de plata,
però en aquest color sèpia
és maca 
Ara fa exactament cent anys, que la revista catalana "D'aci d'allà" (octubre del 1918) oferia un  reportatge fotografic dels monarques anglesos, Jordi V i Victòria, celebrant les seves Bodes de plata, amb una gran exhibició de pompa i esplendor, una glòria ben efímera que avui ja ha quedat difosa en l'oblit. Aquell any també va tenir el seu moment de passatgera glòria periodística, el vigilant del Museu del Prado, Rafael Coba que va desmuntar i es va vendre d'amagat, els diamants, perles i rubís de l'anomenat "Tresor del Delfí", custodiat al Museu. Avui, tant ell, com els diamants, les perles i els rubis, tots han desaparescut ja de la nostra memòria.

Aquest retaula precedent del Monestir de Sixena,
 està en el MNAC, i no forma part
de les peces reclamades
Alguns fets d’aquell octubre 1918 tingueren una gran ressonància ciutadana, com el multitudinari enterrament del comte de Güell, o el detallat projecte d'un funicular a la muntanya de Sant Pere Màrtir, o la compra, a un antiquari, del retaule gòtic de la Verge Maria del Monestir de Sixena (actualment al MNAC), o l'art de la jove pianista Filomena Estop "que prometia un esplèndid esdevenir", fets que el pas del temps ha deixat ben oblidats.

Curiós anunci del Anis Infernal
fabricat amb els pitjors vins del
Priorat.
Segur que ningú de nosaltre
l'ha provat mai
La centenària revista "D'ací d'allà" també pregonava l'excel·lència de diversos articles comercials, diluits ara en l'ombra del passat, sense deixar rastre, alguns tan curiosos com la premsa per enfardar palla, la cadira-comuna automàtica, el forn especial per a la cocció de pebrots, la fabricació de cristalls tòrics, el lloguer de tartanes, o el més original, l'anunci de l'Anís Infernal, "el pitjor de tots", com molt clarament assegurava el seu fabricant, el lleidatà M. Serra, el qual l'elaborava "a base dels pitjors vins del Priorat". No cal dir que, amb aquesta descripció, l'Anís Infernal no enganyava ningú.

Un anunci actual que es pot publicar
sense fer publicitat
Ara estem vivint una època força difícil i complicada, sense anuncis tan curiosos i originals. Una època de molts i variats problemes socials, econòmics i polítics, que sovint ens tenen molt preocupants, però que segurament, d’aquí uns anys, es veuran amb prespectiva diferent.

Hem de treballar de ferm per millorar la situació actual, tant com ens sigui possible. I ens cal fer-ho amb la confiança de que amb temps, il·lusió i esforç, serem ben capaços de superar totes les dificultats.


Tinguem la certesa de que el demà serà millor.


Miquel M.

1 comentari:

Josep Maria V. ha dit...

Amic Miquel, efectivament, hem de mirar enrere, si, però amb il•lusió i confiança de que amb el temps els nostres fills i néts superaran totes les dificultats d’avui, i hem de tenir la ferma convicció, que el demà que ens oferiran serà millor, puix per això han rebut una bona formació i els hi hem inculcat un conjunto de valors ètics que mou la vida. Ara la nostra lluita ha finalitza, i per tant, ens correspon rebre els fruits de les ensenyances que els hi vàrem donar als nostres descendents.