diumenge, 23 de desembre de 2018

Cap de setmana a Montserrat

Arribada a Montserrat
Acabo de passar un cap de setmana a Montserrat, enmig d'una considerable multitud de turistes de molt diversos països, que convertien la muntanya en un variat mostrari de idiomes, races i colors. Els anys van passant, però Montserrat se’ns presenta sempre igual, malgrat que s'han fet millores per acollir a tots els que hi pujem

L'antic cremallera
Som nosaltres els que anem canviant, i és la nostra visió personal la que es va modificant, a mida que passen els anys. Des d'aquella època, ja ben remota, de l'antic tren cremallera que ens deixava a tots plens de fum, fins a la comoditat del temps actual, passant per aquella època heroica de la nostra joventut, en que hi pujàvem alegrement a peu i amb una motxilla a l'esquena. Ara, en lloc de portar motxilla, tots nosaltres traginem un bon sac de records, no sempre alegres. 
   
Imatge de
Josep Mª de Seagarra
i el Poema de Montserrat


El poeta Josep Mª. de Sagarra, en el seu bonic Poema de Montserrat, que va escriure quan ja era una mica gran, ens confessa que després de les penosa experiència de la guerra civil, a ell també li va canviar totalment la visió que tenia de Montserrat. I ens ho explica en vers.

Va ser un dia, tornant jo de Ponent, quan vaig veure el massís de Montserrat, i els meus ulls en filtraren l'harmonia i la brutal empenta de blavor, que estirat cel amunt el mantenia. Per a mi, Montserrat fou aquell dia, una imprevista revelació.
¿Perquè abans, Montserrat, de cara o bé d'esquena, no m'havia inspirat ni goig ni pena? I si era igual que abans, perquè talment, em produïa Montserrat l'efecte, de cosa estranya i cosa sorprenent?
I és que Déu no permet, que puguin ser perfectament compreses les veritats alades, fins després del sagrat ensenyament que fan, damunt del llom, les garrotades.

El mercat de matons
i altres productes de la nostra terra
La seva experiència és també la de tots nosaltres. La muntanya de Montserrat és sempre la mateixa, però a mida que ens va sotragant el temps, l'anem mirant amb uns ulls diferents, ens va canviant de perspectiva.

El que continua invariable, des de fa molts anys, és el petit mercat de matons, formatges i fruits secs que, desafiant pluja i vent, ofereix als visitants els seus saborosos productes, rodejat de molts curiosos i amb un bon èxit de vendes. 
 
La Moreneta
I també és invariable, per descomptat, la imatge de la Verge moreneta, que ens anima, ens rejoveneix i ens impulsa a seguir endavant per la vida, amb renovada il·lusió i amb un sempre constant entusiasme.

Per mi, una visita a Montserrat és una saludable injecció d'optimisme.

Miquel Mª