diumenge, 9 de desembre de 2018

El Pessebre


El pessebre de la plaça Sant jaume
Amb aquest nom tots intuïm que és una representació del naixement de Jesús i n’hi ha de tots tipus. El més senzills i estimats són els que fèiem  quan érem “nanos” i tots seguíem el mateix patró: suro per fer les muntanyes on hi situàvem la cova amb el nen Jesús, la mare de Déu i Sant Josep, el bou i la mula. Un riu fet amb paper de plata, i les figures de la dona que renta, la que fila, etc. Un cel de paper blau, molsa per tapar forats i farina per posar neu a les muntanyes.

Jesús, recent nascut, en una cadira? 
Barcelona, des de fa molts anys, munta un pessebre a la Plaça de Sant Jaume, que cada any encarrega a un artista diferent i que el fa segons el seu estil i el missatge que vol transmetre. I aquí comencen els problemes: que a primera vista no entenem els que ens volen dir i com que ja ho veuen venir, per evitar-ho, ho intenten explicar. Els d’aquest últims anys han estat molt criticats perquè són molt imaginatius, però no semblen un pessebre

Aquest parent meu,
que hi pinta aquí dalt? 

El d’aquest any sembla un festí d’aniversari amb una taula parada en espera del seus comensals, amb una cadira on hi ha un pitet que diu Jesús, una altre que hi pots entrar fent veure el que no saps ben be què hi fas, o una cadira alta que per pujar-hi és necessari una petita escaleta i que quan estàs a dalt sembles més un àrbitre  de tenis que una altre cosa. Si volgués tenir un significat, m'inclino més per recordar els dinars del dia de Nadal que es celebren en moltes cases del nostre país, dia en que les famíles procuren trobar-se el més complertes possibles, cosa que no sempre s'assoleix


Vista parcial del pessebre de tipus tradicional
del Museu Marés
En el Museu Marés, que està tocant a la plaça de Sant Jaume, hi trobareu un pessebre molt ben fet, de tipus clàssic, però fet per artistes especialitats, on a més de la cova, hi ha els Reis i altres diagrames bíblics. És veu clarament que no és com els que havíem fet nosaltres quan èrem infants. Hi un problema: què hi entra molt gent per veure’l i l’espai és petit i si el voleu fer fotos, costa una mica.

Si el que és pretenia al fer aquest pessebre era que se’n parlés,
encara que fos malament,
realment l’objectiu s’ha assolit


Joan

Nota: Aquest parent meu, m'ha donat autorització per publicar la foto de la seva propietat i imatge


1 comentari:

Miquel M. ha dit...

Es una llàstima que l'Ajuntament es gasti els diners en substitucions de Jesús, Maria i Josep, molt poc afortunades. A més, un pessebre sense molsa ni muntanyes de suro, sense pastors ni ramats de bens, sense i bou i una mula, és com un tallat sense cafè o com un entrepà sense pa. Li falta lo més essencial.
Per tot això, la meva valoració del pessebre municipal d'enguany està molt a prop del zero absolut.