diumenge, 2 de desembre de 2018

Remeis casolans


Un manat de Julivert a punt de preparar
per condimentar els nostres menjars.

Quan el tallis, ull amb el ganivet!
no sigui et tallis els dits.
Més d'un els hi ha deixat
Rebuscant en el meus arxius la inspiració per escriure l’article de la setmana he trobat un full on hi ha un tema que crec pot ser d’interès per tothom.

Tracta d’una planta que fa fem servir molt i molt sovint a la nostra cuina i que l’única utilitat que l’hi reconeixem és  la de perfumar determinats plats del nostre extens i variat receptari, es tracte del JULIVERT, aquesta modesta planta que quan els cuiners els hi falta, sembla que el món s’acabi.

Els nostres ronyons necessiten cuidados
i el julivert, utilitzat en dosis petites
és un bom auxilar

Seguidament us faré esment de les seves propietats medicinals, que ja utilitzaven els grecs per les seves qualitats, no obstant això no es va utilitzar a la cuina fins l’època dels romans.

Passen els anys i els nostres ronyons  sempre estan filtrant la sang, treien les sals i qualsevol cosa que pugui fer mal al nostre cos. Amb el temps tot això s’acumula i necessita un tractament de neteja, però, com fer-ho?? És molt senzill:

Un got de de suc de julivert
Agafa un grapat de julivert, renta’l ben net, talla’l a trossos petits i posa’l en una olla amb un litre d’aigua freda i que bulli durant 10 minuts, deixa’l refredar, cola’l i posa’l en una ampolla de vidre ben neta a la nevera. Cada matí, en dejú, pren un got una mitja hora abans d’esmorzar i de forma automàtica els teus ronyons començaran a eliminar totes les toxines acumulades durant anys.

Sembla que les pastilles ho curen tot
però`, ULL!, però No sempre és cert
Llegeix les instruccions
El julivert és un remei molt antic de la medecina tradicional i és reconegut com el millor remei natural per depurar els ronyons, tot i que en els nostres temps, tot el que no siguin pastilles sembla que no pugui ser. El que passa és que la medecina tradicional s’ha d’emprar sempre, però no podem pretendre que tingui el mateix efecte a curt termini que els medicaments que et curen el ronyó i et destrossen el fetge.

A més de les propietats que ens explica l'artcle
NO oblidem lo bons que seran
aquest musclus amb julivaert!
Altres propietats reconegudes; és diürètic, i és la forma natural d’eliminar els líquids, degut a aquesta propietat va molt bé per combatre la hipertensió. Té un alt contingut en vitamina C, ric en calci i va bé per combatre l’osteoporosi. Degut als seu alt contingut en vitamines i minerals el fa ideal per combatre i ajudar a prevenir el cansament físic i mental, útil contra les ulceres, per enfortir els cabells i les ungles. També es treu un oli anomenat APIOL, el qual es feia servir per combatre les febres intermitents i les neuràlgies.

Ningú diria que el modest julivert pogués tenir tantes propietats, a part de perfumar els nostres plats.

Moltes vegades no fem cas de les coses senzilles i no els hi donem la importància que tenen.

Josep V
1 comentari:

Miquel M. ha dit...

Es un bonic elogi del modest i humil julivert, una herbeta que ho és tant, de humil, que no té cap valor material i es reparteix gratuïtament. Però pel que ens explica en Josep V., les seves virtuts són moltes, i si bé no cura amb rapidesa, almenys aporta als menjars un aroma fi i perfumat que estimula i reconforta. És ben cert que, molt sovint, en el pot petit hi ha la bona confitura.