diumenge, 7 de febrer de 2021

Reflexions d'actualitat

 

Paraula noble,
que avui ha perdut aquest adjectiu

Hi ha paraules que amb el temps han anat perdent el seu valor original, i una d'elles és la paraula "Política", que per culpa de un ús sovint desafortunat, s'ha anat degradant i ha canviat el seu lloable sentit original de servei altruista a la comunitat, per un significat a vegades equívoc i sovint no massa favorable a l'opinió pública.

 

No et fiquis en política
Pots acabar així o pitjor

Ben segur que tots ens hem sentit dir la frase de "No en fiquis en política", per indicar-nos que hem d'evitar d'entrar en discussions desagradables, en estratagemes discutibles o en matèries no massa clares. I això és degut al fet de que la paraula "política", ha anat perdent, en el nostre llenguatge corrent, el seu primitiu sentit d'activitat generosa i desinteressada, per convertir-se en una al·lusió a matèries una mica dubtoses i a vegades poc recomanables.

 

La paraula mare té bona imatge,
però si afeixem política no en té gaire

És com un vas d'aigua clara i transparent, que s'ha anat enterbolint amb el temps. Fins i tot la bonica paraula de "mare", queda molt desfigurada quan se li afegeix l'adjectiu de "política". Les sogres mai han tingut gaire bona premsa. Però el fet és que la Politica, en majúscula, és en realitat una activitat ben noble i lloable, i en certs moments també molt abnegada, dedicada i  encaminada a fomentar el bé comú.

 

Estàtua de Alexandre Magne
general i polític que portà Grecia al Imperi

Quan va aparèixer, fa més de dos mil anys, a les ciutats (les "polis") de la Grècia clàssica, representava la major perfecció en el govern dels afers públics, i les persones que hi dedicaven la seva vida, els "polítics", eren els dignataris més nobles i dignes d'elogi de tots els ciutadans. Per recompensar els seus esforços i dedicació, els "polítics" eren sovint homenatjats amb estàtues a les "àgores" o places públiques.

 

El bon nom de la paraula política
s'ha perdut dintre d'aquest fums

És molt lamentable que, amb el pas del temps, el significat altruista i generós de la paraula "polítics", s'hagi anat perdent fins a esvair-se com el fum de les xemeneies. Ara ens cal reivindicar-ne el seu bon sentit.  

 

Els polític han de ser com els directors d'orquestra,
però no sempre ho encerten

En primer lloc, ens hem de convèncer de que totes les persones que es dediquen a la Política, ho fan empeses per un arrelat sentit de servei a la comunitat, per fomentar la convivència, per impulsar el progrés i per portar el país endavant. Ells són els directors d'orquestra, i malgrat que potser algunes vegades no estiguem gaire d'acord amb la seva música, sempre els hi hem d'agrair la dedicació i el treball pel bé comú.

 

Com en els bolets,
entre els polítics n'hi ha de bons i de no bons.
Hem de vigilar i apartar els no bons

El que passa és que de polítics n'hi ha de moltes menes, com de bolets a la tardor, i entre els que són boníssims, de tant en tant també se'n troba algun de gust poc agradable. A nosaltres ens toca la important missió de saber escollir els millors. I això ho podem fer, anant a votar.

 

Aquest és el sistema per buscar els més bons,
o els menys dolents

Ara que s'anuncien pròximes votacions, cal que siguem uns ciutadans conscients, i hem de participar-hi. 

Tenim tot el dret i també l'obligació moral de fer-ho.

 Miquel M.

1 comentari:

Dolors Fita ha dit...


Ai Miquel,que Deu ens ajudi amb aquest estira i arronsa dels politics. Que els il.lumini
perque tot vagi be per el poble i que aixó sigui el mes important en el seu govern,
Jo ja estioc cansada de sentir retrets d'uns vers els altres.

Dolors F.