diumenge, 28 de març de 2021

Mascotes terapèutiques

 

Animals de companyia

Durant aquestes llargues setmanes de confinament obligat, són molts els animals de companyia que han fet un gran servei a un bon nombre de persones grans, que hi han trobat una agradable alternativa a la seva forçada solitud. 

Un gatet com aquest ens farà molta companyia
i també alguna entremaliadura 

Des de gats i gossos a rèptils i tortugues, a canaris i lloros, i fins i tot peixos, són molts els animals susceptibles de ser considerats uns bons companys en aquests solitaris dies del nostre obligat confinament. Les clíniques veterinàries ens poden donar testimoni de la gran varietat que n'hi ha. 

Els lloros que parlen et fan companyia

És increïble veure el que molts d'aquestes mascotes, especialment els gossos, estan disposats a fer pels humans, una generosa disponibilitat que sovint contrasta amb tristes notícies de maltractaments i abandonaments. No s'ho mereixen. 

Una peixera també et dona feina
a més de fer bonic 

Caldria fer un homenatge a tots els animals que ajuden a moltes persones, per les que no només són una molt bona companyia, sinó que també resulten ser, ben sovint, uns molt bons terapeutes. 

Si vols estar, a més, divertit tingui una parella de cotorres

En algunes residències, especialment en les que hi ha persones afectades d'alzheimer, s'ha fet l'experiència de introduir-hi algun gatet o algun gos com animal domèstic, per ajudar a crear un familiar ambient de llar, amb uns resultats molt positius. Són residències que, gràcies a aquesta iniciativa, poden ser qualificades molt justament com de una segona llar. 

Als gossos, a més de fen-nos companyia, 
en ajuden i es guien.

Hi ha algunes races de gossos que, per la seva major docilitat, són més aptes que altres per aconseguir una teràpia relaxant, però de fet, si es domestiquen adequadament, no importa massa la raça, perquè amb tots ells es poden obtenir molt bons resultats. Les mascotes aconsegueixen que les persones que viuen soles, i també aquelles que, malgrat viure en una residència rodejades d'altres persones, continuen trobant-se soles, comencin a socialitzar-se, a parlar amb els altres i a tenir temes comuns de conversa. 

Les persones grans som com els nens.
Ens agrada que el gossos ens facin carícies

Encara que no hi ha cap demostració científica del molt bé que fan tots aquests animals de companyia, el cert és que ajuden a recuperar les ganes de viure de moltes persones mancades d'estímuls socials i d'ambient familiar, i que sovint, amb els anys, han anat perdent els seus familiars, les seves relacions, els seus amics i coneguts, i enfronten amb tristesa una penosa solitud social, accentuada en aquest temps de Covid. 

També podem tenir un gat i un gos
Normalment conviuen bé

No hi ha dubte que els gossos, i també els gats, suavitzen el caràcter de moltes persones que, com nosaltres, ja són una mica gran i potser una mica irritables. Aquestes mascotes poden activar les emocions, i el sol fet d'acariciar-les, ja tranquil·litzen. 

Els gossets a més de companyia,
ens donen feina 

Per tot això, és in comprensible que a vegades ens puguin arribar notícies de que algú els ha maltractat. No hi ha dubte que es tracta de persones frustrades i desequilibrades, que no són dignes de la seva companyia.

Totes les mascotes són mereixedores de la nostra protecció i afecte.

I si en tenim, ens hem de comprometre a cuidar-les. 

Miquel Mª