diumenge, 10 d’octubre de 2021

Fomentem la sobrietat

 

Imatge d'un dinar de Nadal amb sobrietat
Publicat pel calendari de l'ermità del Pirineu.

Vivim en una societat que afirma que vol ser solidària, en la que tots nosaltres, homes i dones, grans i petits, de tota classe i condició, hi puguem tenir cabuda, una societat generosa i igualitària, sense exclusions ni privilegis, amb igualtat de drets i de deures, i en la que tothom hi sigui acollit i respectat, en perfecta convivència. 

Realment, som solidaris?

Però aquest desitjat ideal de solidarietat, de justa i agradable convivència social, topa sovint, en la vida real, amb algunes situacions molt preocupants. 

Anunci en una revista del "cor" dient
que el menjar que ofereixen el fan servir els  "famosos"
per aprimar-se.

Mentre que en el  nostre món, segons el darrer informe de les Nacions Unides, hi ha vuit-cents milions de persones faltades d'aliment i desnutrides, nombroses empreses dediquen més temps i recursos a estudiar dietes per a aprimar, que a eradicar la fam. Els anuncis que es publiquen a moltes revistes de moda, com també els aparador d`algunes farmàcies, en són una bona prova. 

També trobem ofertes de menjar per gossos
que fan molt bona pinta.

Igualment és molt lamentable que els prestatges de molts supermercats estiguin plens d'aliments per gats, gossos i altres animals domèstics, quan moltíssims nens i nenes del tercer món tenen un creixement retardat, amb problemes en el desenvolupament mental, per manca de vitamines i d'aliments. 

També estem invertint bastants "calerets"
per anar a Mart i veure si hi troben aigua.

També resulta ben incongruent que es destinin una gran quantitat de diners i temps a investigar la possibilitat de la vida al planeta Mart, i que en canvi no es posi el mateix interés en millorar les condicions de vida de milions de persones del nostre món, que viuen molt precàriament. 

Mentre aquests nens també busquen aigua,
però aquí a la terra.

O que en lloc de lluitar contra la pobresa mundial, es gastin milions per construir uns coets espaials que permetin, a una selecta i adinerada minoria, anar a fer una caríssima volta turística per l'espai 

Igualtat = 3 nens, tres tamborets.
Equitat = canviant la posició dels tamborets,
els 3 nens veuen el partit
amb igualtat i justícia.

Davants de tots aquests fets, el nostre sentit de l'equitat i de la justícia se sent defraudat. Però malgrat tot, no volem deixar de creure que un altre món és possible, un món millor, basat en l’equitat i la solidaritat. 

El consumisme,
el podem controlar?

A nivell personal, nosaltres tampoc podem desentendre'ns del problema. Ens cal posar fre al consumisme innecessari, pensant que sempre serà molt millor, per a la nostra salut, una modesta poma que una llauna de caviar. 

Menjar una d'aquestes pomes tant bones
és mes auster que una llauna de caviar,
encara que el seu preu ha pujat molt. 

S'ha dit amb ironia que les persones grans donem bons consells perquè ja no podem donar mals exemples. Potser és veritat, però si que podem ajudar a frenar la cursa consumista, sent més austers i col·laborant amb les entitats que promouen campanyes per eradicar la fam i per fomentar la sobrietat.

I l'austeritat d'aquestes pomes 
ens permetrà que altres ho consumeixin
a traves d'aquesta o altres campanyes.

Ben segur que totes les persones grans, lectores d'aquest bloc, ja participen també en algunes activitats solidàries.

Es així com aconseguirem, entre tots,

una millor convivència social.

 Miquel Mª