diumenge, 11 de juny del 2023

Guerres i conflictes



 
Ciro el Gran, Rei Persa.
En el món, des de que és món, hi ha hagut guerres.

El món d’ençà que és món  i en tenim notícies històriques, sempre ha estat en conflicte permanent. Avui toca a una zona i al lustre següent els conflictes es traslladen a altres llocs estratègics. Aquesta és la nostra història. Sembla que l’ésser humà està més preparat per fer-se mal entre ells que treballar pel bé comú.

Test a les escoles per pensar
que s'ha de fer per millorar al món ...
i van sortir poques idees.

Es va fer un test a escoles amb nens i nenes de primària on se’ls demanava que pensessin en coses que poguessin millorar el món. El resultat va ser força minso. La següent pregunta era que pensessin coses per fer mal a la humanitat. Les respostes van ser moltes i de molts colors. D’això concloïa l’estudi que som més propensos a pensar i fer dolenteries, que d’ajudar a tenir un món millor. Sense generalitzar per descomptat.

La força d'un poble
quan li prenen casa seva.

Les guerres en totes les èpoques, comencen o bé per la seguretat del territori, per la fe, per la democràcia, per la “pau”, per la gana i suposo que per molts més temes. I amb  aquestes consignes els dirigents de torn, inverteixen milers de diners amb aconseguir la victòria. Una victòria que sempre té el final amb una taula de negociació i unes firmes, quan ja han mort la majoria dels soldats i no queden diners per a continuar. I molt sovint al cap de poc temps els que es mataven tornen a ser “amics” per interessos i els motius del  conflicte queden difuminats i els pobres soldats i ciutadans morts, oblidats.

Algú recorda aquest personatge?
És el mariscal Petain, 
Guanyador de la batalla de Verdun,
a la primera guerra mundial.
Però, com va acabar?

Si preguntem a la gent com va començar la Primera Guerra Mundial amb milions de morts, la immensa majoria de persones, no sabran respondre. I algunes ni que va existir.

Les guerres converteixen ciutadans
incapaços de matar un conill
en assassins en sèrie.

I el més greu de les  guerres no és solament el d’eliminar el major nombre de soldats enemics, sinó que també es tracta d’aterrir a la població civil, amb violacions, morts i tortures a gent totalment indefensa. Els sistemes militars tenen el “do” de convertir persones civils incapaces de matar un conill, a assassinar amb llicència sense cap mena de mesura.  

Batalla de Lepant,
una més de les guerres entre moros i cristians.

I moltes guerres han estat propiciades per temes de religió. I em costa de creure, que amb nom d’un Déu, crec que únic, siguem capaços de matar i torturar. S’han matat catòlics contra protestants, islamistes contra catòlics i al contrari. I totes les batalles han estat beneïdes per les esglésies oficials.

El quadre de Velàzquez,
la rendició de Breda.

Quan era jove, amb edat de buscar el meu lloc amb la fe, vaig veure un reportatge d’un religiós beneint uns tancs per anar a matar a uns altres ser humans, que també hi havia un altre religiós beneint també les màquines de matar. No em va quadrar i d’aleshores, estic molt lluny de les religions oficials.

Cementiri de Verdun
Tinc amics que el visitaren quan eren joves
i encara ara recorden que es van quedar glaçats.

I ara tenim la propera a Ucraïna i moltes més llunyanes, que Déu sabrà quan acabaran, però de segur que asseguts en una taula i firmant un acord de pau.

Una "taula de pau" com ara aquesta
acabarà amb la guerra, però dels morts
ningú se' n recordarà.

I com sempre netejada una part de la població, la vida segueix.

Salvador CM









1 comentari:

Dolors Fita ha dit...



Tota la raó del mon. Per les guerres sempre hi han diners. Si escoltes la Tele., que pocs espais quedan en el mon que no estiguin en guerra. Batalletes en un mateix país. O un contra l'altre. Tampoc he entes mai, que en nom de
Deu es pogui matar. L'Inquisició, Els Reis Católics etc.
Ens matem els uns amb altres, hem destrosat el mon y ens diem Humans.

D. Fita