dissabte, 17 de març de 2012

2012: Any de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat intergeneracional

Si voleu llegir l'article en castellà, feu click AQUÍ
Antiga imatge de la vellesa
Sota aquest nom tan complicat, què hi ha?
Des de fa uns anys, tant des de la Unió Europea com de l’Estat Espanyol i de Catalunya, es té consciència que l’esperança de vida està augmentant i que la seva qualitat és molt millor que la que tenien els nostres avantpassats. I totes aquestes millores es deuen al  que avui anomenem  “Envelliment Actiu”

La imatge d’una persona gran asseguda en un banc de la plaça prenent el sol tot el matí, avui quasi ha desaparegut. I perquè? Hem disposat d’eines que ens han permès ser més comunicatius i fer vida comunitària amb més facilitat, hem cuidat la nostra forma física i tot plegat ens ha donat ganes de viure i fer coses. De fet, totes això és el que ens han anat descobrint els sociòlegs que tracten el tema de l’envelliment, i han anat difonent idees com que “envellir és natural”, és “una etapa de la vida” que la podem viure amb intensitat i sobre tot, que “continuem sent persones”
Suport intergeneracional i familiar

Barcelona fa molts anys que estudia l’envelliment  i compta amb vàries entitats que hi treballen. D’elles han sortit idees que han calat a la societat i a les administracions, com “Envelliment saludable”, “Una Ciutat per totes les Edats”,  o “Barcelona amiga de la gent gran”
Quan la Comissió Europea va declarar l’any 2012 com “Any de l’Envelliment Actiu” hi va afegir, jo crec amb tota la intensió,  “i de la Solidaritat intergeneracional”, per donar un pas més endavant, ja que amb aquest afegit queda molt clar que la Gent Gran no som un col·lectiu al marge dels demés, sinó que som persones integrades en una societat global en la que ens hem d’ajudar els una als altres, els que som grans amb el que en són menys o gens, amb respecte i acceptant les diferències que realment tenim i treballar conjuntament per fer un món millor

Néts i avis, inseparebles
Durant aquest any es faran molts actes per difondre aquesta declaració de la Unió Europea, especialment des de totes les Administracions, que, si no falla res, tindran el suport dels grans mitjans de comunicació (de fet ja ha començat, encara que de forma modesta), però també se’n farà des d'altres mitjans molt més petits com poden ser Ràdios locals o  publicacions d’entitats, Casals de Gent Gran, inclús en Blocs de persones grans com aquest. Si entreu a Internet, ja hi trobareu una àmplia informació

Joan

4 comentaris:

Miquel ha dit...

Trobo que és molt adient recordar que, d'acord amb els sociòlegs, envellir és natural, és una etapa de la vida i l'hem de saber viure joiosament. André Maurois parlava de l'art d'envellir, que és l'art de viure en pau amb un mateix i de ser amic de tothom. De fet, quan ja s'han complert molts anys, és quan s'accentua més el desig d'aquesta solidaritat intergeneracional que proclama aquest any 2012.

Anònim ha dit...

M’agradaria creure lo de la solidaritat intergeneracional. Quasi sempre trobo que la gent jove cuida gent gran o que els avis cuiden dels nets i m’encanta, però el que de veritat m’agradaria és veure un bon intercanvi d’idees entre la gent gran i la gent jove, espais de debat i raonament…
Carme

Josep Maria ha dit...

Realment estic satisfet que a Catalunya siguem un poble tant receptiu a tot allò que representi millorar el benestar, la solidaritat i la integració de tota la nostra comunitat en fer que la vida dels catalans ens sigui agradable, tant a la joventut com a la vellesa, com he pogut apreciar en el dia d’ahir, en que la Comissionada Sra. Roset ens va convocar per una reunió als representants de les Comissions Sèniors dels Col•legis professionals i ens va explicar tot el que té programat l’Ajuntament per fer realitat que les persones grans tinguin un envelliment actiu. Puc assegurar que la senyora Comissionada ens va infondre ànims demostrant-nos amb el seu procedir que ella era la primera en donar-ne exemple. A més, contra tot el que pensàvem de la premsa “groga” sls mitjans de comunicació, he pogut sentir aquesta tarda, 20 de març, que a l’espai de la Tatiana Sisquella de les quatre de la tarda a Catalunya Radio l’ha dedicat a les persones grans. És evident que amb aquesta actuació el nostre Ajuntament ens dóna un bon exemple de que ell és el primer en posar en pràctica allò que ens recomana, i nosaltres tenim l’obligació de posar-nos les piles, estar-ne convençuts i transmetre als altres que l’envelliment és natural i ha de ser actiu.
Josep Maria

Mary Luz ha dit...

“Any de l’Envelliment Actiu i de la Solidaritat intergeneracional”.

Creo que padres + hijos + nietos estan hoy en dia mas unidos que nunca. Solidarios? por supuesto, no queda mas remedio dada la situación que padecemos unos y otros... mas solidarios imposible. Si no hubiera solidaridad intergenercional que sería de todos nosotros?. Que hay que seguir trabajando por ello, desde luego, aunque sea por conveniencia de unos y otros.