divendres, 22 de juliol del 2016

Ha Evolucionat la Humanitat?.Visió simple

INTRNET ens connecta en un instant
amb tot el món
És evident que la humanitat, al llarg de la història, ha fet molts canvis positius. Com ens deia la Carme en el seu article de la setmana passada, avui tenim rentadores de roba i no hem de rentar a mà, o tenim internet, que ens permet comunicar-nos de forma immediata entre nosaltres i no ens cal fer servir el fum, els coloms o els miralls. Però continuen vigents moltes idees importants que només han canviat de forma o nom, perquè qui mana?. Qui és obedient?. Qui paga?

Patricis i Plebs, Ciutans Romans
A Roma hi havia els patricis, que es barallaven sovint, la plebs i els esclaus o captius. Al llarg de l’edat mitjana el patricis van passar a ser els senyors feudals, que també es barallaven entre ells, la plebs va ser la classe baixa i els esclaus ho van ser per motius de guerra o compra. A l’edat moderna els senyors feudals es van anar eliminant entre ells i van sortir les famílies reials, que no eren més que feudals grans i que igualment es barallaven. Els natius van passar a ser el poble pla, pagesos i menestrals, i els esclaus van anar desapareixent, almenys de forma oficial.

Quadre de la Revolució Francesa
La Revolució Francesa, que per mi és la Gran Revolució, que s’ha anat solidificant al llarg dels anys, va ser la rebel·lió del poble pla per fer fora les monarquies. Les seves idees eren bones, sobre tot els dos pilar que van plantar

  1. Igualtat, Llibertat i Fraternitat
  2. La separació dels poders executiu, legislatiu i judicial
La guillotina trevallava
a tres torns
Però es van trobar amb un problema: com substituir els que manaven. De moment ho van solucionar amb la guillotina. I van manar altres persones, que també anaven a ganivetades entre elles, i algunes també acabaren a la guillotina.

El que primer va arrelar va ser la constitució d’un Parlament, on el membres eren elegits pel poble, i que feia les lleis, nomenava un govern i governava en nom del poble. Per la seva banda, la judicatura havia d’impartir justícia i ser independent del altres poders

La justícia, és cega?
Però malgrat que aquestes idees bàsiques han anat arrelant, encara avui veiem que no sempre és així. Tots recordem governs (nazisme de Hitler, comunisme de la URRS) on la democràcia era inexistent, i alguns països sud-americans encara són, de fet, dictadures encobertes.

I de la independència de la justícia, més val que no en parlem!

De moment, seguim adaptant-nos a les noves tecnologies i tinguem confiança de que, encara que sigui amb alts i baixos,   

la Igualtat, la Llibertat i la Fraternitat aniran arrelant.

Joan

2 comentaris:

Miquel M. ha dit...

És lamentable comprovar que la història de la humanitat és un seguit inacabable de guerres i baralles, cosa que sembla voler donar la raó al comediògraf Plaute, quan va dir que l'home era com un llop pels altres homes. El precepte cristià d'estimeu-vos els uns als altres, està molt arraconat al fons del calaix de les coses inservibles, on lamentablement s'hi ha trobat amb la pobra Fraternitat, de la Revolució francesa, a la que avui dia tampoc ningú sembla voler recordar gaire.
Malgrat tot, ens cal fomentar l'optimisme i mirar endavant, confiant, com diu en Joan, en que finalment la igualtat, la llibertat i la fraternitat predominaran.

Josep Maria V. ha dit...

Amb el transcurs dels segles la Humanitat ha evolucionat i de forma especial des del segle XX, quan l’home esdevingut intel•ligent, doncs va arribar a posar el peu a la Lluna. Ara bé, en quan als principis i valors que es varen marcar en el naixement de la religió cristiana, primer, i la Revolució Francesa, desprès, amb el lema, “la Igualtat,la Llibertat i la Fraternitat”, lamentablement hem de reconèixer, que cada dia aquests principis i valors morals es van diluint més.
La única esperança que tenim els catòlics, és que Déu ens ha donat, com a representat seu al mon, el Pare Francesc, un gran apòstol disposat a netejar tot el llot que hi ha a les clavegueres del mon actual, i no dubto que se’n sortirà.