diumenge, 19 de febrer del 2017

La ploma estilogràfica i el bolígraf

Portada del llibre Josep Vila Sivill
catalanista i pioner en
estilogràfiques i bolígrafs
A la “Contra” de La Vanguardia del dia 11 d’aquest mes, sortia l’entrevista que li van fer al meu fill Albert respecte el llibre que va escriure sobre la biografia del seu avi “JOSEP VILA SIVILL”, un empresari català que va fabricar la primera ploma estilogràfica a  Espanya,  anomenada REGIA, i també el primer bolígraf a Europa.

Aquest llibre recupera la figura del seu avi, que com empresari va inventar molts dels objectes d'escriptura que utilitzem avui en dia, i, a més ens dona a conèixer que era un destacat  activista i mecenes que va protegir i finançar la cultura catalana durant la dictadura de Franco.

La REGIA Super, la més alta de la gama
en el seu estoig
on apareix la Corona d'Aragó
A Espanya, abans de la Guerra Civil no es fabricava cap estilogràfica, només hi havien importadors exclusius de les marques estrangeres i altres comerciants que s'anomenaven "marquistes", i eren els que portaven les peces de l’estranger per fer el muntatge al seu taller i gravar la seva pròpia marca. La causa de la inexistència de fabricants era degut a l’elevat percentatge d'analfabets a Espanya

En aquesta imatge de la ploma oberta
s'aprecia la seva grandesa
i el que significava signar amb ella
Franco va instaurar una política d’autarquia, que el va portar a prohibir importar peces de l'estranger. L’Avi del meu fil, propietari d’una empresa d’articles d’escriptori, al 1940 va aconseguí fabricar la primera ploma estilogràfica d'Espanya amb materials espanyols, batejant-la amb el nom de REGIA, amb referència críptica a la Corona d'Aragó.

L’empresa Vila Sivill, amb la seva línea de ser pionera en instruments d’escriure va aconseguir  l’any 1946 el primer bolígraf del vell continent que varen anomenar  REGIA CONTINUA.

La REGIA contínua va ser
el primer bolígraf fabricat
a l'estat espanyol
on també s'hi aprecia
la corona d'Aragó,
que malgrat la seva grandària
els d'en Franco no van veure mai
Pot ser que tampoc sabessin
que existís
Va ser un èxit rotund, un autèntic boom, ja que eren els primers bolígrafs fabricats a Europa, però com els seus predecessors americans varen rebre reclamacions ja que la tinta s'assecava. La gent va deixar d'interessar–se per un estri que no feia bé la seva feina; semblava que l’industria del bolígraf tenia els dies comptats, fins que al 1953 van aparèixer a França els bolígrafs Bic.

El bolígraf havia guanyat la batalla a l'estilogràfica de manera inevitable a la dècada dels seixanta i la majoria de tallers i fàbriques van deixar de produir plomes estilogràfiques. El bolígraf va suposà una autèntica revolució perquè va simplificar extraordinàriament la tècnica d'escriure, ja que es podia escriure molt ràpid, encara que el bolígraf mai podrà igualar l'elegància i la qualitat d'escriptura d’una ploma estilogràfica.

Es evident que tan la ploma com el bolígraf han estat dos instruments necessaris per eradicar la gran lacra de l’analfabetisme que hi havia a tota Espanya.

I tot gràcies a l’empenta i tossudesa del meu consogra
 JOSEP VILA SIVILL


Josep Maria V.

2 comentaris:

Miquel M. ha dit...

Aquest article m'ha desvetllat la memòria d'uns anys, molt desagradables, en que vàrem viure sotmesos a un sever i estricte control polític i cultural, uns anys que ara ja semblen gairebé perduts en la nebulosa de l'oblit.
El record de les persones que, com en Josep Vila Sivill, es varen esforçar per protegir la cultura catalana, i varen lluitar per tirar endavant el país, en aquells temps tan difícils, és un motiu d'estímul per a tots nosaltres.

Joan ha dit...

Crec que avui a Catalunya ens falten persones com el teu sogre, que tenien projectes i que per tirar-los endavant es jugaven els seus "cales". I com el tamany de les empreses cada dia han de ser més gran, els que ho maneguen, de llevant a ponent, es juguen el nosres estalvis i viuen bé

Un món de mones!