dilluns, 18 de juliol del 2011

La crisi. Cicles econòmics

Botiga de llanes de labors a València
El meu pare tenia un petit negoci del que en diem de “llanes de labors”.  El consumidor final solia ser gent del camp amb un poder adquisitiu baix (Els que el tenien més alt, no feien els jerseys a casa, els compraven fets)
Ell no es cansava mai de mirar si plovia més o menys que l’any anterior i quan li vaig preguntar el perquè, la seva resposta va ser:
 “Si plou més, les collites seran més bones i la pagesia disposarà de més diners i farà a casa menys jerseys, al revés d’un any sec”. O sigui, parlava de cicles econòmics. I va afegir: “Els beneficis extres dels anys bons no es poden gastar, els necessitarem en els anys de crisi. Els diners han de servir per crear riquesa i no per especular”.  Avui el negoci de “llanes de labors” és un negoci que pràcticament NO existeix. Tornarà a ser interessant? Esperem que NO
Coberta de la meva antiga Biblia

Si mirem la història del poble jueu, i llegim el llibre del Gènesi, 41, 1-37 (fer clic AQUÍ), que contempla el pas d’aquest poble per les terres d’Egipte, Josep, fill de Jacob, presoner dels egipcis i que tenia fama d'interpretar somnis, és cridat a consulta  pel Faraó que acabava de ternir-en un. Era  un any bo, i Josep li va parlar dels set anys de vaques grasses i de set de flaques (cicle econòmic),  i  l’aconsellà que guardes l’excedent del any pels anys vinents, que serien de vaques flaques.
Vaca Flaca

Avui, 18/07/2011, Gonzáles Faus, a La Vanguardia (Fer click AQUÍ), en el seu article “Refundar el Capitalisme?”, entre moltes altres coses ens diu
“La propietat privada no és un dret natural; el dret natural és el destí comú dels bens de la terra. I la propietat privada és un dret positiu que només té vigència en tant que serveix per realitzar aquest destí comú dels bens”
 I la crisi?. Si mirem el que hem estat fent durant aquest últims anys de bonança, veurem que no ens hem ajustat a cap de les teories citades. No sols hem gastat el que no teníem i no guardat el benefici extra, (Aeroports, AVES i demés) sinó que ens hem dedicat a crear “riquesa especulativa”: comprar avui i demà vendre per més diners el que havíem comprat ahir.
Observem que el meu pare, amb el seu llenguatge, deia el mateix que deia Josep i que González Faus
Joan

2 comentaris:

miquel ha dit...

Seguint aquestes reflexions, queda ben clar que durant aquests anys passats, no hem estat gaire previsors i ens ha faltat el sentit de l'estalvi, com si el temps de les "vaques grasses" no hagués de tenir mai fi. Ara, de cop i volta, ens ha sorprès a tots la difícil situació econòmica actual, i l'estalvi que no vàrem fer ahir, l'haurem de fer avui de forma forçada, si volem aixecar el país.
La cita bíblica és molt adient. Ens recorda que aquesta alternança d'èpoques bones i èpoques dolentes es produeix ja des de tempos immemorial, i és una llàstima que al cap de tants milers d'anys, encara no hàgim estat capaços d'aprendre la lliçó.

Josep Maria ha dit...

Estic completament d’acord que en aquests últims anys tothom a gastat més del que tenia, sense fer previsió del futur com deien els nostres pares, "Guardat sempre Paret una poma per la set". La crisi actual que patim ha estat provocada pel desmesurat afany dels humans de ser rics i pretendre viure com els personatges que surten al "Hola". Es de suposar que ens seria més interessant que miréssim tots el que ens varen dir i fer els nostres avantpassats, i així no cauríem en la temptació de gastar molts diners, perquè en aquesta vida una crisi, que molts no preveien a temps, ens ha fet tornar pobres en un tres i no res. Deixem doncs aparcats l’avarícia i l’ambició, sols així podrem evitar per sempre més la crisi i les seves conseqüències.