dissabte, 21 de juliol de 2012

El Temps de la Gent Gran

La taula
En el Saló de Cròniques, El passat dimecres 11 de juliol es va celebrar la conferència "El temps de la Gent Gran" a càrrec del Sr Ignasi Buqueras dins el marc de l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de Solidaritat entre Generacions 2012, Va presidir i presentar la conferència la regidora Sra. Irma Rognoni acompanyada per la comissionada de la Gent Gran, Mª. Assumpció Roset, que a manera d'introducció al tema ens va dir aquest tres frases

“Distribuir bé el temps significa disposar de temps per a un mateix, per a la família i per als altres".
“S'ha d'anar cap a la racionalització de la jornada laboral"."
“La gent gran necessitem el nostre espai i el nostre temps per usar-lo adequadament".
El Vídeo
Seguidament el Sr Ignasi Buqueras a través d'un vídeo, ens va introduir en el tema en sí, enfocant el temps com un valor personal i col·lectiu que hem de valorar i respectar, on la puntualitat és el principi pel qual hauria de regir la nostra feina, reunions, i vida familiar.

Espanya en aquest sentit, és un país anàrquic que ha de canviar i adaptar-se a la forma en com divideixen i usen el temps els europeus.

Cal educar els nens a valorar i fer un bon ús del temps, i en valors com la solidaritat, la tolerància, el respecte, l'esforç i la igualtat entre home i dona.

Sobre la TV va ser molt crític pels programes i horaris que limiten les hores de descans tant de joves com d'adults, el que ens fa anar al dia següent, cansats i somnolents al lloc de treball i no rendir com si haguéssim tingut un bon descans.

"Vuit hores per treballar, vuit hores per a l'oci i vuit hores per dormir".

La Sra Regidora i el conferenciant
Una altra de les coses en que va fer molt èmfasi i que em va cridar l'atenció va ser la importància d'evolucionar cap al canvi dels horaris comercials amb tot el problema que comporta. Creu en la llibertat d’horaris, con vol l’actual govern central

Ens va parlar que a Espanya existeix la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols, i, com ja  es veu, preten donar més valor al temps per tal d'aconseguir més i millor qualitat de vida.

La Sala
Podria semblar que tot això ja no va amb nosaltres, els que hem acabat la vida laboral i ja som grans, però reflexionant una mica veig que en aquests últims punts, d'una o altra manera si que ens fan pensar i ens interpel·len en temes com  el repartiment de tasques domèstiques, dormir el temps suficient, cuidar la nostra salut, ser més eficaços en la nostra productivitat, i ens pregunta: "Són necessàries tantes reunions?"

Per acabar diré que va ser una conferència molt amena, didàctica i profitosa que em va fer pensar que el tòpic de "Spain is different" no condueix a res més que a no disposar de temps necessari per a un mateix, per a la família i per als altres.   

Ramiro Lozano - Jubilats-USOC
http://usoc-jubilats.blogspot.com.es

2 comentaris:

Miquel ha dit...

Totalment d'acord en que els nostres horaris haurien de ser més racionals, i que ens caldria valorar més el nostre tempos i respectar més la puntualitat. És sorprenent que, quan viatgem a l'extranger, ens acostumem a sopar de 7 a 8 del vespre i en canvi, a casa nostra, no sabem fer-ho, i sopem tardíssim per anar a dormir encara més tard. Tant de bo que el Sr. Buqueras, president d'una anomenada "Comissió Nacional de Racionalització d'Horaris", hi faci més que nosaltres.

Anònim ha dit...

El temps dels trasllats, les compres, els menjars i al resta de tasques diàries m'agradaria saber de quines 8 hores surten, si del treball, l'oci o el dormir
Carme