diumenge, 2 de desembre de 2012

Amor entre germans

Quadre de A Bouaguereau. Germans
La relació d’amor entre germans és la més prolongada, constant i intensa, normalment aquest amor comença a la infantesa i es perllonga fins ben entrada l’edat adulta, però dissortadament no sempre el caliu d’aquest amor es manté amb la mateixa intensitat. Lo normal és que l’amor fraternal sigui més intens a la infantesa i disminueixi a l’edat adulta quan s’independitzen. 

Els pares mentre són infants tindrien que tractar-los a tots iguals, i no fer diferències per donar-los a entendre que els estimen amb la mateixa intensitat i, és aconsellable, que aquesta norma la mantinguin a l’edat adulta dels fills. 


Cain i Abel. Quadre de Gandolfi
A la infantesa, mentre hi ha el primogènit, aquest és el rei de la casa, però quan n’arriba un altre, el fill gran perd la corona i al ser destronat li apareix la gelosia, lo que li causa emocions de ràbia i neguit que moltes vegades romanen a la vida adulta. En el cas de ser tres, molt pitjor, doncs son dos els gelosos que lluiten per recobrar la corona i als dos se’ls intensifica la gelosia. En aquests casos els pares han de procurar reconduir les conductes que considerin equivocades i fer-los reflexions sobre la necessitat de compartir entre ells les coses, respectar-se i estimar-se.
 
Quan son adults i independents les desavinences s’empitjoren en moltes ocasions perquè apareixen les enveges, els interessos i gelosies, a més de l’entrada de les respectives parelles que no sempre donen consells favorables. però sobretot, el tenir cura dels pares quan són grans, o les herències, són els motius que trenquen sense pietat els llaços de l’amor fraternal.  


Portada d'un testament Anglès
El ventall de situacions de la relació entre germans pot ser molt divers, doncs en ocasions tot i veient-se i parlar-se amb assiduïtat, els germans no és porten bé, com si les petites baralles infantils arribessin fins a la maduresa   També es dona el cas que per raó de la feina o per altres causes, passen molt temps separats, es distancien, deixen de comunicar-se o bé discuteixen per coses coses poc importants que acaben trencant els llaços de la unió fraternal. 

Moltes vegades els pares intentan posar pau, però es pitjor, perquè aleshores els enfrontats consideren que la seva intervenció és partidista de l’altre germà. El millor és no intervenir-hi.          

Els problemes de l’amor entre germans bé de lluny, així el conte de “Abdal·lah Ben Fàdil, Governador de Basora”, que forma part de “Les mil i una nits”, cim del patrimoni cultural oriental, respecta a les relacions de tres germans és remet al poema: 

Per més que el tracti a cos de rei,
plaure el gelós és ben difícil.
Com puc honrar al que té el vici
d’envejar-me i no estar content?
Sols quan la dissort amatent
m’enxampi, estarà content.
Josep Maria

1 comentari:

Miquel ha dit...

Queda ben clar que el consell popular d'estimeu-vos com a germans, no sempre és recomanable, perquè hi ha germans que no s'estimen pas massa. L'amor fraternal fàcilment es pot transformar en un amor rancuniós si hi intervenen, com diu en Josep Mª., les enveges, els interessos i les respectives parelles. No hi ha dubte que la naturalesa humana resulta massa complicada per comprendre-la.