diumenge, 19 d’abril de 2015

El mercat de la Boqueria

Entrada principal al mercat
Plena de gent i difícil d'entrar
El mercat actual fou inaugurat l’any 1836 i ha sofert vàries remodelacions fins com el veiem avui, però els seus orígens són molt més antics, ja que quan la Ciutat tenia muralles, el pagesos de les masies properes, per vendre els seus productes, ja s’instal·laven al aire lliure en aquest Pla de la Boqueria.

El mercat de Sant Josep, que és el nom oficial del mercat, ha estat sempre un mercat de referència pels barcelonins, especialment per productes frescos com verdures o peix i recordo com la meva àvia ens deia que “Avui he anat a comprar el peix a la Boqueria” com a sinònim de peix bo i fresc, De fet, la Boqueria és el mercat de Barcelona.

Parada de sucs de fruites
preparades pel consum immediat 
Però el temps no passa en va, i el mercat es va adonar que per la seva situació, podia treure partit del turisme i les parades de la part exterior van començar a oferir productes d’us immediat destinats a aquest col·lectiu i aquesta idea va funcionar i a més va fer entrar al mercat als nous visitants, que encara que la majoria no comprava, hi donaven un toc de color positiu i a més sortien dient que tot feia molt goig i que valia la pena fer-hi un cop d’ull. Total, que el mercat va passar a ser un lloc catalogat com a turístic i cada dia és més gran el número que el visiten. Tan és així, que arriben les visites, no sols de turistes individuals, sinó de grups amb el seu guia, els paraigües per fer-se visibles i l’enrenou que fan

Parada tradicional de verdures
Però com sol passar, aquests èxits ofeguen els principals objectius, ja que els clients habituals no es senten còmodes comprant amb les empentes del turistes, i les vendes baixen. de forma especial la de les parades situades en els passadissos centrals, que és on hi ha més aglomeracions, i el seu article és difícil de vendre preparat per ser consumit allà mateix, com són les verdures, l'aviram, la carn i el peix. Però, què es pot fer?

Parada de peix i marisc
Productes estrela del mercat
Després de molt temps d’estira i arronsa, s’ha arribat a un acord entre els comerciants, els agents de turisme i l’Ajuntament que consisteix en prohibir l’entrada al mercat al grups organitzats de turistes des de que obren fins a les tres de la tarda tots els divendres i dissabtes de l’any. He comprovat que des de que s’aplica aquest acord hi ha més tranquil·litat que en els mateixos dies del mes passat. Ara falta comprovar si les vendes es recuperen

Si tot va anant com es preveu, serà una demostració de que:

Dialogar és la forma més positiva per trobar solucions

Joan

3 comentaris:

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Molt bé, un article ben fet.
Em sembla bé la iniciativa de no deixar als grups de turistes a segons quines hores no deixar-los passar.
Esperem que sigui per bé, una salutació Sr. Joan.

Josep Maria V. ha dit...

Ben fet Joan, les persones grans hem d’estar d’acord amb explicar i donar a conèixer als turistes els llocs emblemàtics de la nostra Catalunya, però a la vegada hem de denunciar aquells fets que trencant el ritme de treball de la nostra gent així com els actes i visites que poden deteriorar els nostres valors artístics i ornamentals històrics e irrepetibles. Màxim amb el Mercat de la Boqueria, que també se’l coneix pel mercat de Sant Josep, en record de l’antic convent de Sant Josep, que junt amb altres convents d’aquell entorn que van ser cremats el dia 25 de Juliol de 1835 amb motiu de la bullanga que es va provocar a la plaça de bous el Torín; corrida en que tots els 6 bous que es van torejar eren molt dolents. Degut als incendis de tots els convents, es va fer La Rambla.

Miquel M. ha dit...

Trobo molt oportuna la norma de no deixar entrar al mercat de la Boqueria, grups de turistes massa nombrosos, però és ben certa la dita de que "feta la llei, feta la trampa". Ara s'ha comprovat que els grups de turistes massa grans, tenen la picardia de subdividir-se, d'entrar per separat, i de reajuntar-se a dins. Tot sigui pel foment del turisme.