diumenge, 21 de juny del 2015

Creieu en la sort?

Atzar
No és la fortuna del tema del articles
En aquest article no faig referència a l’atzar, al cas fortuït, a la casualitat, a fets imprevisibles, com trobar un amic català al pol nord; sinó a aquells que sembla que han nascut en bona estrella, que tot els hi surt bé, que es lleven amb el peu dret i difícilment els hi surt res malament. O sigui, que semblin benaventurats des del naixement. D’altres tot al contrari, sembla que estiguin endimoniats, tot els hi surt malament per més que s’hi esforcen, es a dir són la cara oposada als primers.


la deessa Fortuna
No volia parlar-vos de la deessa Fortuna, sinó d’un pensament grec amb un frase molt sorprenent: La intel·ligència pràctica –  per ells l’ètica - ha de dominar la sort. Quina saviesa tenien aquells filòsofs!


Mala sort és la que tenen aquests nens
i es diu: lloc de naixement
Aquesta frase tan curta però de tant sentit humà, haurien d'aplicar-la  els nostres polítics i legisladors per intentar mitigar la mala sort en la vida de les persones que actualment l’estan patint a les seves llars i al seu entorn familiar. Mala sort és néixer en un lloc miserable,  mala sort és néixer amb deficiències físiques o psíquiques, mala sort és néixer sota el terror, ser dèbil o malaltís, mala sort es no poder trobar una feina, i haver de menjar tota una família amb el que els hi donen les persones o entitats caritatives.
Un polític clàssic
Una ma gesticulant i l'altre al darrera

Doncs bé, s’ha de dir als polítics que ens tindrien que representar, encara que no sempre ho fan,  que el seu objectiu és el de dirigir les seves actuacions i les lleis que es presenten a debat al Parlamentment estiguin d'acord amb l’ètica. Si és així, el resultat del debat serà positiu, doncs la meta de  la justícia social és limitar els efectes de la mala sort. Lluitar perquè els més vulnerables socialment, no estiguin sotmesos a una sort endimoniada i puguin sobreviure amb dignitat la maleïda crisi econòmica que ens afectat a tots, i, molt especialment, a aquells que la mala sort és la seva companya fatal.

Les persones grans caminem a pas lent
i els nostres recursos estant minvant
i tot i aixís ajudem als nostres infants
Tots nosaltres, les persones gran, també estem exposats a que l’ombra de la mala sort ens embolcalli, doncs l’edat ens ha debilitat les forces, en tots els aspectes, caminem en pas lent i pausat, ja hem deixat els estris de la lluita per la subsistència, és més, a vegades hem d`'ajudar econòmicament als nostres familiars, amb un pensions minses i sense possibilitats d’augments.

Estem en un temps que tot canvia, sols nosaltres la gent gran estem a casa quiets esperant, ... esperant què?
Portem bastó peró la nostre veu és FORTA

Les nostres forces han minvat però les nostres veus s’han de fer sentir. Agafem-nos al pensament dels filòsofs grecs, i lluitem de forma democràtica a la mala sort amb l’ètica, units i confiats, sense demores, doncs ara és l’hora companys!



És l’any que la llibertat d’expressió i de decidir sols dependrà del nostre posicionament.

Josep Maria V.

2 comentaris:

Miquel M. ha dit...

Estic molt d'acord en que l'ètica ens pot ajudar a superar la mala sort i també a acceptar-la anímicament, encara que difícilment ens podrà ajudar a evitar-la, perquè la incertesa és inherent a la vida humana i la deesa Fortuna és molt inconstant. Ja els romans deien que la deesa Fortuna només tenia cabells al davant i que pel darrera era ben calba, de manera que només era possible agafar-la pels cabells en el mateix moment en que estava passant. Quan ja havia passat, ja no hi havia per on agafar-la. Nosaltres també diem que cal agafar l'ocasió pels cabells, i això és el que ens demana en J.M.V. Hem de fer-ne cas i aprofitar el moment.

Joan ha dit...

Els que tenen la mala sort a que fas referència, és molt difícil que ho trobin sortida, però de vegades a la sort (Fortuna) se l’ha de buscar i és possible que et somrigui
Joan