diumenge, 15 de gener de 2017

La Bossa de caramels

Persones grans fent el camí de la vida
Ens acostem al final del camí
Les persones grans tenim el privilegi de poder contemplar, girant la vista enrere, una pila d’anys viscuts en un barrejat caleidoscopi d’alegries i tristeses, amb dies clars i brillants, i d’altres no tan agradables. Però el cert és que aquest llarg temps passat ens fa descobrir una indiscutible realitat: que d’aquí en endavant ens queden menys anys per viure que el que hem tingut fins avui. I això ens diu que ens cal aprofitar-los.

Caramels de Sant Medir
Ens passa una mica com aquell infant al que li han regalat una bossa de caramels: se’ls comença a menjar amb una gran alegria, sense preocupacions, però quan s’adona que ja no n’hi queden gaires, llavors els comença a paladejar més profundament.

És molt normal que a nosaltres, amb el temps, ens passi el mateix: que el paladegem més. I és molt recomanable que així sigui, perquè llavors veiem ben clar que ja no l’hem de perdre en discussions inútils, ni en converses insubstancials amb algunes persones que, malgrat la seva edat cronològica, encara no han madurat prou. Ni tampoc en reunions en les que tothom vol tenir-hi sempre la raó, on la gent es baralla per futileses i es discuteixen per càrrecs i honors.

Encara que la bossa s'acabi
compartim-la amb altres persones
Quan no hi ha gaires caramels a la bossa, és preferible viure al costat de persones molt humanes, que sàpiguen estimar, que sàpiguen riure’s dels seus errors, que no eludeixin cap de les seves responsabilitats, que parlin en veritat. Es desitjable viure amb aquella intensitat que l'edat proporciona, sense malgastar cap dels caramels que encara ens queden, en la certesa de que, si els administrem bé, poden arribar a ser els millors de la nostra vida, els millors de tots els que hem assaborit fins avui.

Ens cal aprofitar la nostra bossa de caramels i compartir-los amb els altres. Acabem de passar un temps de Nadal en el que ens hem desitjat mútuament alegria, benestar i optimisme. Ara hem de procurar fer realitat aquests desitjos, amb el nostre esforç i la nostra col·laboració personal.

Molt bon any 2017 a tothom, i molt bons caramels.

Miquel M