diumenge, 22 de gener de 2017

La POLIO: Deute amb la seva memòria històrica

Aquest és el camí que la Polio et porta
Avui que tant es parla de memòria històrica, poca gent es recorda de la pòlio. Quasi tots els que viuen a un poble recorden el coix del poble i els de les ciutats, que a la seva família o veïnatge hi havia algun, quasi ningú pensa que avui ja no en tenim gràcies a les vacunes.

Aquest grup de nois,
si no ens deixen abans,
acabaran inmobilitzats
Però perquè parlo de memòria històrica? Doncs perquè mentre a la gran majoria de països la poliomielitis era considerada com un dels majors problemes de salut publica, España va romandre impassible, negant l’existència d’aquesta epidèmia durant 8 llargs anys(1955-1963). 13617 casos reconeguts molt mes tard i 1790 morts. No entraré en guerres de xifres, però si m’agradaria que penséssiu que estem parlant majoritàriament, per no dir totalment, de nens.

Afectat considerat NORMAL
Què ha passat amb aquells afectats?. Doncs se’ls va fer creure diferents coses segons la seva afectació. Uns eren considerats SUBNORMALS lligats a una cadira de rodes i condemnats a restar a casa degut a la inaccessibilitat de cases, carrers i espais públics. Altres pel contrari se’ls va fer creure que podien fer vida NORMAL, es van casar, van tenir fills, una feina…Va haver-hi de tot.

Als "considertas Normals",
a mida que es van fent grans,

El dolor és el que els espera,
Però, què els passa actualment? Doncs que la majoria tornen a estar malalts, tenen el Síndrome Post-Pòlio, malaltia poc reconeguda (I com sempre, a Espanya). Aquells que van fer l’esforç de treballar com tothom, avui tornen a sofrir la injustícia de no reconèixer la seva malaltia, necessiten rehabilitació, pròtesis, tractaments del dolor, molts d’ells amb  jubilació anticipada….

  1. FEM MEMÒRIA HISTÒRICA PERÒ NO NOMÉS DELS MORTS A LA GUERRA,
  2. TAMBÉ DELS MORTS DE PÒLIO.
  3. I SOBRETOT DELS SUPERVIVENTS

A CATALUNYA lluitem pels nostres drets des de l’ APPCAT (Associació Polio-Post-Polio de Catalunya)

Carme Prats

2 comentaris:

Miquel M. ha dit...

Es lamentable la total impunitat amb la que han actuat alguns polítics, ben indiferents al sofriment de moltes persones, una impunitat similar també a la que va protegir als responsables de les moltes deformitats causades per l'oli de colza. I ara, per acabar-ho d'adobar, el Govern central incompleix descaradament el compliment de la seva pròpia Llei de Dependència. És veu ben clar que la impunitat dels polítics continua sent la norma general.

MOLÍ DEL CANYER ha dit...

No podem deixar de banda que els diners que s'havien de fer servir per fer un pla de vacunacio contra la polio (desde 1955 ja es vacunava amb la vacuna Salk) s'estaven fer servir en la construcció del Valle de los caidos.