diumenge, 11 de novembre del 2018

Tots Sants i Halloween

Avui, recorrer a Internet és el més normal.
Les seves respostes solen ser
bastant certes.

El motiu d’aquest article surt d’unes preguntes que m’he fet:

  • ·        Què és la festa de Tots Sants i què és el Halloween, que es celebren al mateix dia?
  • ·        Perquè  el Halloween avui té més  protagonisme que la festa de Tots Sants?

I per intentar donar-me respostes, he recorregut, com fan els meus néts, a Internet i la primera cosa que he descobert és que aquestes festes no són originals ja que venen d’una tradició dels pobles celtes, aquells amb qui els romans es barallaven de tant en tant: el “Samhain”

Imatge del Shamhain
El “Samhain” patrocinava la festa del dia dels Morts, que la descriu com un dia en que  els esperits dels  avantpassats, que estaven en un lloc on no hi havia dolor, podien retrobar-se amb nosaltres i nosaltres els hi posàvem menjar en el camí per tenir-los contents. Aquesta festa es celebrava la nit de l’últim dia d’octubre.

El papa Gregori IV

El cristianisme, quan patia les persecucions del romans, va santificar als màrtirs, però pel pas dels anys va creure que aquest títol de Sant el mereixien tots els fidels que es “portaven be” i va ser el Papa Gregori IV qui a l’any 840 va implantar la Festivitat de Tots Sants a tot al món cristià i el va posar al dia Primer de novembre.




Aquesta imatge és l'imatge
del terror....i és la d'un nen
Halloween es la contracció anglesa de “All Hallows’even” que vol dir Vigília de Tots Sants i de fet és una marca comercial vinguda del EUA i que el seu objectiu es estimular el consum. Com a reclam va agafar les costums pròpies dels emigrants irlandesos, en especial la celebració de Tots Sants amb ritus celtes que per il·luminar el camí i donar menjar als esperits ho feien amb carbasses amb una espelma dintre i demanen diners al seus veïns  i que es va consolidar amb la pel·lícula Haloween, de Jonh Carpenter, que, a més, va incorporar el terror a la festa

Les castanyes i els panellets,
 amb els seu moscatell,
són menjars tradicionals en aquest dia

Totes les festes sempre tenen la seva part de menjars tradicionals, que en cada lloc són diferents, però semblants i a casa nostre són les castanyes i els panellets, ben regadets amb un bon moscatell, i el menjar-los en companyia de familiars i amics i això es continua fent tant entre el món de les persones grans com en el dels menys grans

Segons el meu criteri i això és molt personal, que el Halloween s’imposi al Tots Sants clàssic és la demostració de la força de la publicitat que ha sabut portar l’aigua  al seu molí

Amb la idea de fer protagonistes de la festa als infants,
els han convertit en consumidors indirectes.

Joan


2 comentaris:

Miquel M. ha dit...

El dia dedicat litúrgicament als difunts s'ha anat transformant en una festivitat que ha perdut bona part del seu caire religiós, i en la que ara hi dominen les castanyes i els panellets, regades amb un bon moscatell, tal com en Joan ens recorda molt bé. Afortunadament encara perdura, a casa nostra, el pietós costum d'anar a fer una visita al cementiri, amb unes flors i una oració.
Considero que això és molt més recomanable que aquest estrany Hallowe'en americà, en el que el respecte a la memòria dels difunts, sembla ben absent.
Potser si que la festa americana fa als infants més protagonistes, però això de la carabassa foradada, amb una espelma encesa a dins, no em sembla gaire seriós. És una llàstima que sigui precisament per aquesta falta de seriositat i de transcendència, el que la faci tan popular.

Josep Maria V. ha dit...

Ja sabem que els americans la seva única obsessió és el comerç, puix el mateix que diu l’article ho tindríem que aplicar a la festivitat del Reis Mags, que van fer el possible i el impossible per canviar-lo pel Pare Noel o el Santa Claus. The Money is the money !