diumenge, 4 de novembre de 2018

Fomentant la convivència


Frase  d'Albert Einstein
Ens anima a participar de forma solidària, 

i veu perillosos els que miren
el que passa i no fan res
Cal recordar sovint que no estem sols al món, sinó que vivim en companyia d’altres persones amb les que compartim l'espai vital que ens rodeja, i hem de ser solidaris amb les seves necessitats, si volem que ells també ho siguin amb les nostres. És per això que resulten tan útils les normes de convivència que ens orienten i ens ajuden a regular millor les nostres relacions amb els altres.

La llei és dura
però sols tenir atenuants,
que ajuden a fer-la més
humana
Encara que les normes són necessàries, tenen el greu inconvenient de ser fredes i impersonals. Els falta esperit. Sovint ho justifiquem dient que "la llei és la llei", o segons els romans, "dura lex, sed lex": la llei és dura, però és llei.

Però va ser precisament per atenuar una mica aquesta fredor de la llei, que els legisladors varen establir l’existència de certes circumstàncies atenuants, que ajuden a humanitzar-la una mica. Llàstima que aquests atenuants no sempre es tenen en compte, especialment quan es tracta de sancions per estacionament defectuós.

Les multes de trànsit per infraccions de les
ordenances municipals petites,
sembla que no tenen atenuants
En el cas hipotètic de que un veterà conductor de 88 anys es veiés obligat, un vespre fosc i amb pluja, a deturar el seu cotxe, durant tres escasos minuts (el temps de recollir un paquet en una botiga), en un espai reservat a carga i descarga, semblaria que les circumstàncies atenuants de l’edat, la pluja, el curt espai de temps i l'hora final del dia, podrien ser-li d'aplicació. Lamentablement, per experiència pròpia, puc assegurar que no és així.

En aquest cas en que l'infracció
és reitarada,
crec que ha de tenir recàrrecs
i no atenuants
Cert que les normes de convivència són necessàries, però perquè siguin ben compreses i acceptades, no s'haurien d’aplicar fredament sinó atenent les possibles particularitats de cada cas.

No cal dir que les persones grans hem de donar exemple, i per això ens cal ser ben respectuosos amb les normes establertes. En l’exemple citat, és evident que hi va haver una infracció de la normativa municipal, però també és cert que l’agent de la llei tampoc va tenir en compte cap de les possibles circumstàncies atenuants, que són les que ajuden a fer més agradable la nostra convivència.

Aquests ninots tenen mala convivència.
A qui ens recorden?
doncs SÍ
En el temps actual, de fortes discrepàncies polítiques, és molt necessari que tots siguem ben comprensius amb les opinions del altres, i que apliquem sempre generosament aquest principi de les circumstàncies atenuants. Perquè no tot és blanc o negre: hi ha una tonalitat gris en la que, amb bona voluntat, tots hi podem coincidir.

Per a una millor convivència,
ens cal trobar aquest espai de mútua comprensió. 

Miquel M

3 comentaris:

Enric ha dit...

Es possible que les circumstàncies ambientals adverses puguin ser una atenuant, però el rigor de la llei és inflexible i l'afany recaptador superior a qualsevol consideració. Només em queda per dir: l'acompanyo en el sentiment.

Joan ha dit...

Miquel
Tens molt mala sort
Falten urbanos i vas anar a aparcar on ni havia un

Té reo l'Enric

Joan

Josep Maria V. ha dit...

Apreciat amic Miquel, et felicito pel teu admirable article, és ric amb bones intencions, tindríem que conscienciar-nos tots de que aquesta és la solució de molts dels problemes que té la humanitat, però per desgracia els polítics no tenen la suficient capacitat i formació de tractar als ciutadans com tu dius i menys a les persones grans, falta solidaritat i empatia.