diumenge, 26 de gener de 2020

Coses de la festa de Reis


El rei Negre
De petits, era el que ens agradave,més
A casa nostre les cavalcades del dia de Reis s’han mantingut en un format més aviat tradicional, però en alguns municipis han sortit propostes i realitats diferents que a mi m’han sorprès, però es veu que no estic al dia, ja que Internet ho anuncia dient “que cada dia és més freqüent la presència de dones en les cavalcades” que de forma habitual estan presidides per homes, però que aquest any, en alguns pobles ho seran per Reines 

Una de les Reines de Bellianes
i les seves acompanyants
A Belianes, un poblet de Segrià d’uns 530 habitants, quan es va convocar qui volia participar a la cavalcada, només es van presentar dones per a fer-la, i l’Ajuntament, que el formen  la seva alcaldessa i 5 regidores més,  va acordar que desfilessin Reines en lloc de Reis i els hi van posar els noms de Aisha, Naheed i Zareen. En aquest poble, l’any 80 varen tenir el mateix problema i ho van resoldre acordant que les Reines anessin amb barba, cosa que aquest any no estat així i han sigut verdaderes Reines, possiblement per primera vegada en l’història de les cavalcades.

Anunci de les cavalgades
amb Reines
A Albesa, un petit poble de la Noguera, el grup de joves va proposar que els Reis anessin acompanyats de les seves esposes. Aquesta proposta avui la haurien trobada normal, però a mi no m’extranyaria que en aquell temps les esposes renunciéssin al viatge, ja que viatjar no devia ser molt agradable. I el poble va acordar fer la cavalcada amb Reis i Reines. És una variant imaginativa, i els joves i les joves que hi van participar devien divertir-se molt. També hi ha variants que s’han fet en altres pobles i que no cito per no allargar l’article, però a Internet ho podreu trobar.

Els Reis
precursors del GPS?
I per acabar, una idea ximple que em va passar pel cap al llegir l’Evangeli del dia de Reis, i com que és un ximpleria us la vull explicar. Segons el text, els Reis eren uns savis mags que estudiaven les estrelles i deien que aquestes parlen i que els van fer saber el que passava a Betlem i que, si volien, els ajudarien per portar-los al seu destí. I una estrella més brillant que les altres el va anar guiant fins a Jerusalem. Ull, amics. Aquí surt la meva ximpleria: Són els Reis els precursors del GPS?. Ens porten més de 2000 anys d’avantatge?

I si la meva ximpleria no fos una ximpleria?
Joan  

3 comentaris:

Miquel M. ha dit...

Crec que les innovacions no són massa adients per conservar la tradició, però posats a innovar, proposaria que els mags fossin molts més de tres, almenys vuit o deu. Així la cavalcada podria estar representada per més gent i seria molt més lluïda. De fet, enlloc es diu que només fossin tres, i potser també caldria acceptar que el GPS que proposa en Joan resulta molt més útil i eficaç que les llunyanes estrelles, però crec que massa innovacions trencarien la màgia de la festa. Proposo deixar-ho tal com està ara, per a major tranquil·litat de tots.

Dolors Fita ha dit...

Fins i tot les cavalcades han canviat pero el que es importants es la il.lusió dels grans dels petits i dels que no son tant petits. Referent a la "ximpleria" jo crec que has deixat un
"dubte" avui dia que hi han robots en cirugia i en hotels qui pot dir posant les mans al
foc, aixo es cert o me esteu engañan.?
Salutacions per tots. D. Fita

Anònim ha dit...

Tonterías. No saben que hacer para quitar la religión.
Mary Luz