diumenge, 16 de febrer de 2020

Curiositats ciutadanes


Els nomenats
"limpiabotes"
Sovint anem passejant pels nostres pobles i ciutats i ens passen desapercebuts objectes o llocs que no hi parem compte, be per desconeixement, be perquè sempre anem de pressa degut a la vida tan atabalada que portem.

Dies enrere passejant per les Rambles amb uns amics mentre miràvem les flors i recordàvem l’època en que hi havien les paradetes d’ocells i els homes que netejaven les sabates, el meu amic amb va fer observar un detall en el que jo mai m'hi havia fixat.

Fanals d'un llum i un fanals de 5 llums
Tot baixant per la Rambla observareu que hi ha dos tipus de fanals diferents, un de senzill d’un sol fanal i un altre de 5 llums, aquest fet te un significat especial per el lloc on estan ubicats.

Cada vegada que trobem un fanal de 5 llums hem de pensar que en aquell indret hi havia antigament una porta d’entrada i sortida a la Barcelona antiga, fins que varen enderrocar les muralles que envoltaven la ciutat.

Fanal de la font de Canaletes
Així si ens fixem amb els fanals de la dreta, al començament de la Rambla en veurem un per on hi ha la Porta de Santa Anna, més endavant on està la Porta Ferrissa, al Portal de la Boqueria, al tram on hi ha l’edifici del teatre Principal i el carrer Escudellers, on es trobava la Porta de Trenta Claus, i l’últim tocant al monument a Colom, per la Porta de Framenors.

Un passeig per les Rambles
Crec de desprès de la informació que us he facilitat quan doneu un tomb per la Rambla podreu comprovar el que dic i ja tindreu un motiu més per gaudir del passeig, i si ja sabíeu l’historia dels fanals, tant és, sempre es bonic fer una passejada per un dels llocs més meravellosos i cosmopolites de la nostra ciutat.

El poble de Sant Andreu del Palomar
té les seves pròpies tradicions
L’altre curiositat que volia dir-vos es troba al carrer Gran de Sant Andreu, el carrer comercial per excel·lència del poble Sant Andreu del Palomar, dic el poble ja que tot i pertànyer a Barcelona encara conserva l’esperit de poble i quan surten cap el centre diuen “anem a Barcelona”.

La casa de la Bomba guarda la seva bomba
Record del bombardeig del poble
pel general Prim.
Sembla que aquí el general va pronunciar
la frase "Caixa o Faixa" que volia dir:
"Si guanyo, seré general i si perdo,
m'afuselleran"

En el carrer Gran hi ha una casa que es coneix com la casa de la bomba, en la façana que fa cantonada amb el carrer Sòcrates encara s'hi pot veure les restes d’una bomba de morter de quan les guerres carlines, va quedar encastada i no va explotar. El dia que es va pintar i arreglar l’edifici es va conservar les restes de la bomba per donar fe de que és la casa de la bomba.

També es pot trobar en el mateix edifici una cansaladeria, de les poques que hi han en les que encara es fan ells molts i excel·lents productes, botifarres de tota mena, pernil dolç, etc.

Ja teniu un parells d’excel·lents motius per passejar pels barris de la nostra estimada CIUTAT

Josep V.S.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo si he vist els diferents fanals, pero ni idea del per qué i recordo
que quan hi habian els ocells i diferents animalons, la meva germana que
era bastant mes gran que jo, m'habia comprat un pollet que els venien pintats
de diferents colors i que es moria al cap de 4 dias am el meu gran plor.
També tenien ratulins blancs i un dia el meu marit va passar el dit per la
gavia i el ratuli "ñaca" el va mosegar. Recordeu l'home dels coloms? També i
passejabe un home que venia unes agulles per posar a la solapa amb diferents
noms i els recitava com una letania Les Ramblas sempra ha tingut alguna cosa
que s'ha ficat dins nostre i perdura a pesar dels anys.
Salutacions D. Fita

Miquel M. ha dit...

Barcelona és una ciutat amb més de dos mil anys de història i és emotiu recordar anècdotes del seu passat. És molt convenient seguir el bon consell d'en Josep V.S. i passejar pels seus carrers i places evocant bonics episodis del temps passat, tot recordant també que. abans de ser un passeig, la Rambla havia sigut un torrent, molt perillós en dies de forta pluja, com va comprovar personalment el famós music Franz Liszt, l'abril de l'any 1845, quan es va allotjar a l'Hotel Orient de la Rambla.