diumenge, 23 de febrer de 2020

Invitació als museus


Museu Marítim de Barcelona
Els museus són l'indret més adient per a relativitzar les preocupacions del dia a dia, fent-nos veure que els suposats problemes que nosaltres puguem tenir avui, no són més que una simple repetició dels molts problemes que, sempre i arreu, han rodejat la història humana. Uns problemes que, per altra banda, no han impedit pas que la vida seguis endavant.

Bem Hur comdemnat a les galeres
En podria ser una bona mostra el Museu Marítim de Barcelona, on hi ha una minuciosa reproducció de les penalitats que havien de suportar, no només els remers de les galeres, encadenats de per vida,  sinó tots els mariners en general, amb llargs anys d'aïllament al mar, sense alimentació adequada ni atenció mèdica.

Réplica del Santa Maria
Ens podrem informar de que, d'aquí un parell d'anys, es commemorarà el cinquè centenari de la primera volta al món, una gira gens turística, molt arriscada i poc agradable, que l'any 1518 varen iniciar, carregats de il·lusió, més de un centenar de mariners, però que només la varen poder acabar una dotzena d'ells, després de quatre llargs anys passats al mar, amb molta penúria i poques comoditats. Tots els altres es varen quedar pel camí.

Al mateix Museu hi ha molts altres exemples de la dura vida dels mariners de tots els temps, sotmesos a tempestes, huracans i naufragis. Al costat d'ells, nosaltres estem vivint a la glòria.

El Museu d'Art de Catalunya
des de la cascada
de les fonts
També el Museu d'Art de Catalunya, al qual cal recordar que les persones grans hi tenim entrada gratuïta, és una bona opció per fer-hi una visita, especialment al seu interessant Departament de Numismàtica, on s'hi exhibeixen diversos tresors de monedes d'or i argent, descoberts durant les excavacions arqueològiques, uns valuosos tresors que algú, molts segles enrere, devia amagar amb gran il·lusió, sense que després els pogués recuperar. Ben segur que els seus desconeguts propietaris, no només van perdre les seves monedes, sinó també la vida, i ara nosaltres ens ho mirem amb curiositat, sense preocupar-nos massa del que els pogués passar.

Unes monedes que es mostren en el museu
Tot això ens pot ajudar a relativitzar els nostres problemes d'avui, sabent que, d'aquí un temps, el anys ho aniran cobrint tot amb el seu incansable caminar i el seu silenci impassible.

Ben segur que molts de nosaltres tenim prou temps lliure, per anar a fer una visita, tranquil·la i pausada, a alguns dels molts museus que ens ofereix la nostra Ciutat. No deixem de fer-ho.

Una mirada retrospectiva al temps passat,
ens ajuda molt a apreciar millor el nostre.

Miquel Mª

1 comentari:

Unknown ha dit...

Molt maco. Sigui el que visitis, no només aprens, et distreus i et tresllades
mentalment a aquella época. Moltes vegades et preguntes com podien fer
aquells castells sense tenir els materials i maquinaria actual. Com
passaben els estius amb aquells vestits i l'hivern. Suposo que cada época
tindrá les seves preguntes sobre el passat.
Graçies
Dolors F