diumenge, 1 de març de 2020

No hem de buscar la justícia en aquest món

La Justícia ha de ser cega,
però, ho és?
Ens omplim la boca, molt sovint entre el que és just e injust. I amb el nostre punt de vista  de persones del món occidental, tenim molt poc catalogat el concepte de justícia. Una justícia que implantada per els homes – normalment del cantó del poder - ens ajusten les nostre vides a una línea “correcta” d’actuació.

Els drets humans són drets Universals
S’apliquen unes lleis i els que tenim la sort d’entrar a la passarel·la de la vida pautada , sabem on són les línies  que no es poden traspassar. Però per desgràcia molts cops aquestes lleis són únicament posades en pràctica per un grup reduït de essers humans. I estic parlant  de lleis que estan regides per Drets Universal.

Aquest és el resultat dels genocidis
A diari veiem genocidis,  gent que passa gana, moltes deportacions, empresonaments per les seves idees polítiques, robatoris,  guerres que fan que una munió de persones, germans amb la vida i receptors dels mateixos valors dels drets humans, que no  gaudeixen de cap protecció i a ben segur que no saben ni que existeixin .

En altres països,
es preocupen de donar serveis mèdics
al infants?
Lleis injustes que s’apliquen  a altres països i que els seus dirigents no  es preocupen de donar cultura als infants, ni de serveis mèdics , ni de  mitjans de transport, ni llibertats a les dones. Però que els nostres  dirigents, no tenen  cap mania a tenir tractes econòmics o esportius amb qualsevol d’ells. És el món dels diners. I amb els  acords comercials, continuem consolidant i enriquim  a països que no compleixen quasi  cap llei dels drets universals.

I la pregunta seria:  On es la  Justícia ?

El CatSalut ens vol atendre a tots per igual
i el millor possible,
però és molt difícil que arribi a tot el territori
amb la mateixa qualitat i efciència
Perquè  nosaltres, creiem que estem afavorits per unes lleis que ens protegeixen i ens donen seguretat. Si més no, amb una gran amplitud.  Però això realment és una veritat a mitges i en algun cas una veritable enganyifa. Ja que altres pobles no gaudeixen dels mateixos drets. I el que és més sagnant és que avui en dia ja tenim persones a tocar de les nostres llars, que no tenen dret a cap de las lleis que gaudim nosaltres

Quin camí els hi queda a aquesta pobre gent ¡¡¡¡¡.

Persona dormint al carrer
Tots n'hem vist més d'una
Doncs no ho se pas. Però si no hi ha manera de que rebin educació, una feina, una vivenda i una sanitat, estem encarats a que al nostre voltant es formin ghettos de persones al punt de la desesperació.

Mirant pel nostres carrés veiem persones d’aquestes que no tenen drets.  Nens sense casa ni drets d’escolarització, famílies apilades en pisos sense cap mena de condicions, gent gran dormin al carrer, sense disposar de tarja de salut. I no passa pas res. Ho trobem tan normal que comença a fer por. Comencem a perdre l’empatia envers altres  essers humans.

Malgrat tot, el voluntariat
és important en aquest món
Però quan un d’ells incompleix la llei si que sabem ràpidament aplicar l’adjectiu correcta per jutjar-lo i acusar-lo sense abans haver fet un examen de consciència del la seva situació real. I no és una tasca fàcil. Tot el contrari. Però de moment en general, a excepció de grups de voluntaris de bona fe, la resta poca cosa.


Aquest jove és maltractat
No mirem en quines condicions viuen, quins drets els hi hem donat i quines possibilitats tenen de viure com a bons ciutadans. Si veiem o ens arriven  noticies de que una persona ha estat maltractada ens preocupem –normal i just- per pressionar als serveis públics que apliquin la llei.

Encara que l'article parla de prostitució
infanti, hem preferit posar una imatge
de la prostitució NO infantil
Però quan tots sabem que hi ha prostitució infantil en un munt de llocs, on els occidentals van  a passar les seves “vacances”, no hi ha cap mena de reacció a nivell global. I quan constates que hi ha esdeveniments esportius en països que no respecten les més mínimes lleis de convivència  i les tribunes estan  plenes de dignataris de tot el món, veus que alguna cosa no rutlla.

Ai de la nostra estimada terra!!
Canviarà com aquest arbre?
I no parlem del problema que tenim ara amb el canvi climàtic. La TERRA es queixa i amb raó de les accions que cada cop fem en contra del seu equilibri ecològic. I ja comencen a ser dramàtiques i no sabem el seu final. Però si que anem veient que els països rics, els grans consumidors de combustibles fòssils, els grans fabricants de plàstics, encara tenim capacitat per mitjança de la tècnica i diners de pal·liar en part les amenaces que això suposa.

Aquestes persones
abandonen el seu poble per anar
a buscar feina a la Ciutat
Però els pobres, el de pocs recursos, el que fan una vida sense quasi afectar el sistema natural, aquestes persones, sense ni tants sols haver participat amb aquesta destrucció, es veuran abocats a grans desplaçaments, fam i misèria.

Des de el punt de vista de la justícia espiritual, sols em queda acceptar que:


El Gran Creador sap a cadascun el camí que li deu tocar fer amb aquest periple per la terra. 
  

Salvador CM  

2 comentaris:

Miquel M. ha dit...

Es ben cert que, en moltes empreses internacionals, l'ètica és inexistent i es fan tractes comercial amb països on les injustícies i la manca de lliberta són a l'ordre del dia. Lamentablement també a casa nostra, com denuncia en Salvador C.M., tenim problemes seriosos de convivència amb persones que viuen marginades per falta de recursos econòmics.
Individualment no ens és possible solucionar-ho, però si que podem col·laborar econòmicament amb aquelles institucions, com Caritas, que treballen per a una millor justícia social.

Joan ha dit...

El que és just o no és, una cosa subjectiva, i el que nosaltres pensem, creiem que és just i no sempre és així
El jutges han d'aplcar les lleis segons els seus criteris i no és fàcil
Els acusats poden mentir per defensar-se i aixó lia la cosa
El judici de Salomó és famós per la seva arbitrarietat i va servir per fer aflorar la veritat
Joan