diumenge, 18 d’octubre de 2020

Què fem amb la natura?

 


Bosc brut amb brutícia natural. Fa temps que no es neteja

Voldria fer avui el meu comentari  per parlar de la poca estimació que els usuaris dels boscos tenim amb aquest entorn.

Sóc un home molt caminat per els boscos de Catalunya  i sovint  quedes espantat del poc respecta que, en general, hi ha per cuidar la gran massa forestal que ens envolta.


En el bosc, vigila les bicicletes.
Són un perill per als que hi van a passejar

Quan es comenta en general per l’ús poc respectable que es fan dels boscos i dels entorns naturals, la majoria de persones et responen que ells són uns grans defensors d’aquest espais. Ningú  és fa responsable del soroll escandalós de les motos per el bosc, de les velocitats fora de normes, del pas de bicicletes per camins prohibits, la falta de respecta a la pagesia i a les seves propietats i brutícia que es deixa per  a tot arreu. 


Brutícia que es troba en el bosc ..... i altres coses pitjors

Parlant amb guardes forestals, pagesos i persones amants dels entorns naturals et comenten que els caps de setmana arrasen per totes les muntanyes del territori. Aquest estiu s’ha pogut veure la quantitat de deixalles que la gent havia deixat amb entorn naturals únics.


Aquestes persones grans NO embrutem el bosc

Quan es fa alguna tertúlia per parlar del poc respecta que els de las grans ciutats tenim envers els boscos i la pagesia, tots els implicats t’expliquen la gran cura i atenció que posen tan la gent de les motos, els 4X4 i les bicis per respectat totes les senyals indicadores, tots els camins prohibits i el control del soroll i deixalles. Quan es feien tertúlies fa anys sobre el problema del tabac, també veies a fumadors que parlaven de la seva manera de fer, com si fossin veritables Mares de Calcuta.


Nou rètol que des de fa un any es troba en un camí d'Osona
que es compartit per vianants i ciclistes   

A la Serra de Collserola, els caps de setmana es complicat i perillós el passejar amb tranquil·litat per els camins i caminets sense que et trobis a una bici a tota velocitat que t’està tocant el timbre i en altres indrets les motos i els quads.


Foto que La Vanguardia d'avui publica en portada.
Els parquings estan plens i el cotxes aparquen on poden
i fan més nosa que servei 

I no parlem de la pagesia quan ve la temporada de bolets. Aparquen els magnífics 4X4  a la porta de les explotacions, on molts cops els agricultors no poden treure la seva maquinaria perquè l’urbanita es pensa que tot el bosc és seu


Esperem que els que han recollit aquest cistell de rovellons
hagin sigut respectuosos amb el boscs

Nosaltres anem a caminar molt pel bosc i portem una  bossa per a recollir la brossa i cada dia tornem cap a casa amb una de ben plena de deixalles d’aquesta gent que s’estima tant el bosc.     

I  aquests, tindran sort? Sembla que respecten el bosc.

No trigarem gaires anys en que la circulació pels boscos estarà totalment prohibida a tot tipus de vehicles, com ja està passant en alguns parcs del nostre Pirineu

I confiem en que tot això canviï, però amb bé.

Salvador CM


1 comentari:

Miquel M. ha dit...

Es trist l'aspecte d'alguns boscos després del pas d'algunes persones de ciutat, a les que els fa falta molta educació cívica i una mica de respecte als altres. Les corts de porcs acostumen a estar molt brutes, però això als seus estadants no els molesta gens, perquè els falta sensibilitat, com a algunes persones.
Lamentablement, no tothom té el bon esperit cívic d'en Salvador CM., que fa com tots els bons excursionistes: s'enduu les deixalles a casa i deixa la muntanya tan neta com l'ha trobat.
Aquest és l'exemple a seguir, si volem conservar els nostres boscos.