diumenge, 24 de gener de 2021

La Constitució, 42 anys

La Constitució de l'any 1978

Al 1978 l’incipient  democràcia del nostre país va aconseguir amb penes i treballs fer una nova constitució apartada dels anys foscos del franquisme. Amb un gran esforç per part de totes les parts,  dretes, esquerres i centres, van aconseguir fer una constitució que ha regit amb bé i mal fins els nostres dies.

La figura del Rei, pilar de la Constitució

La pobra Carta Magna, després d’aquests anys, sembla que hi ha algun tema important que comença a grinyolar, es basava com a pal de paller en la figura del Rei i sense entrar en cap mena de comentari és  obvi que no esta donant la talla.

Després de 43 anys la Constitució ha envellit,
sembla un llibre foradat

Tenim un altre punt molt important que és el dret al treball, per descomptat aquest ni s’acosta a cap situació real i jo diria que cada cop està més allunyat de la realitat. Si parlem de l'habitatge, “ni te cuento”,  ja estem a un nivell d’abandó social que ens fa mirar als països del tercer món, on els nostres joves, una gran majoria sols poden aspirar a viure amb pisos compartits  o amb els pares.

Una nova forma de treballar
El teletreball

No parlem de l'educació, on cada govern intenta fer una reforma pensant jo crec més en la seva política que pel bé dels mestres i alumnats. També el dret de la igualtat entre homes i dones que  encara que s’avança poquet a poquet, no deixa d’haver-hi  un espai encara infranquejable. I la situació de les autonomies no deixa d’estar amb alguns aspectes embastada.

Aquesta noia, que sembla que no ha mort mai cap mosca,
és valenta
Ha obert la Caixa de Pandora 

 Com ha passat amb altres països s’han anat fent reformes per ajustar-les al segle XXI,  però aquí al nostre Estat de moment no es veu plausible.  I cada dia que passa, es nota que es queda curta  per a poder modernitzar el nostre país. Qui obrirà la capsa de Pandora per aconseguir una Carta nova per a tots els espanyols ???

Batussa en el Parlament Japonès
Aquí encara no hi hem arribat!!

De moment com que el Covid tot ho acapara, no es veu pas factible, però a la llarga alguna cosa haurem de fer. Si que és cert,  ens agradi o no que hem passat d’una transició democràtica modèlica, a un estat que molta gent ja no confia en la seva efectivitat. Veure les batusses diàries entre partits, perdent-se el respecte i alimentant a mitjans d’informació que el que fan es tirar més llenya al foc i no es veu pas la llum cap a una solució digna.

Això si que és una bona estirada d'orelles

Això també es veu en les estirades d’orelles que els organismes internacionals donen a certs estament del nostre estat, com a aplicació de pràctiques poc ajustades al dret internacional.   

I quan he vist un anunci a la TV dient que  Espanya és el país més ric del món...

Crec que pequem una miqueta de falses pretensions.   

Salvador CM

1 comentari:

Miquel M. ha dit...

És lamentable comprovar que els optimistes projectes de la Constitució de l'any 1978 han quedat, al cap de més de quaranta anys, en això, en simples projectes, sense acabar-se de realitzar, especialment pel que fa referència al dret a l'habitatge.
Per altra banda, el pal de paller del que ens parla en Salvador CM, també ha acabat fallant, de manera que tot plegat ens ha deixat en una lamentable inseguretat social. No hi ha dubte que una posada al dia de la nostra vetusta Constitució, seria molt necessària.