diumenge, 10 de gener del 2021

La cultura una necessitat bàsica, ens ho creiem?

 

Departament de cultura de la Generalitat de Catalunya

Les necessitats bàsiques, quines son? La resposta més immediata és enumerar aquelles que ens mantenen vius: alimentar-nos, descansar, vestir, la salut o disposar d’un habitatge, entre d’altres i així ha estat des de sempre, si no les satisfem la nostra supervivència és inviable.

En aquesta piràmide, les necessitats bàsiques són
les biològiques

La COVID-19, ens ha caigut com una llosa que ha esclafat en un tres i no res com ens organitzàvem i comportàvem, sobretot en el primer món consumista. Hi ha clarament un abans i un desprès i a més radical, pensem en el que fèiem o veiem fer o ens oferien i venien abans i comparem. Hi ha unes diferències que mai hauríem cregut que s’implantarien tant ràpidament. Poques vegades hi ha hagut canvis tant sobtats i no desitjats i que afecten tot el planeta.

El delta de l'Ebre, abans i després del 
temporal Glòria
És el mateix que ens passa amb el Covid

Ens hem despertat a una realitat nova que difícilment retornarà al passat. Aleshores que fer? Primer, entendre que és essencial per a l’ésser humà. Acostumats a disposar de béns il·limitats (em refereixo al nostre primer món) de forma capriciosa però dient-nos a nosaltres mateixos que sense ells no podríem viure, hem vist que si, que no ens eren tan imprescindibles.

Despertar de la crua realitat

I aquí arribem a la cultura, quin lloc ha d’ocupar, és una necessitat essencial per viure? Ens omplim la boca, començant pels polítics, que la cultura és una prioritat i al mateix temps queda relegada i maltractada. Ho veiem cada dia, els seus creadors i intèrprets marginats, les seves infraestructures tancades, insostenibles, els públics desemparats. Tanmateix la demanda de cultura per altres mitjans s’ha incrementat, les noves tecnologies han intentat omplir aquest buit. Però no és la solució. Necessitem compartir, socialitzar, trobar-nos que a més forma part de l’intercanvi cultural. I aquí ens adonem que la manca de la cultura ens asfixia com la COVID-19 ho fa amb els pulmons.

Parlem molt de la cultura, però ....
creiem que és important?

Ray Bradbury a ‘Fahrenheit 451’ ens presenta una societat rica, altament tecnificada, que vivia en una ociositat simple i superficial. I el poder perseguia tota forma de vida cultural. Eren uns ciutadans captius, només uns quants valents, els que memoritzaven el saber i el geni humans, tot i viure amagats i amb por, eren lliures com només pot ser-ho qui té capacitat per aprendre, per, en definitiva, ser culte.

Portada del llibre de Ray Bradbury, Fahrenheit 451,
el bomber incendiari que cremava llibres. ..
perquè així el poble no tindria cultura. 

Les persones i les societats incultes o amb una cultura pobra son més manipulables que les que tenen eines pel discerniment, aquestes cauen menys en els paranys que els hi paren les “fake news” i els populismes que troben aparentment dreceres ràpides i fàcils per resoldre problemes complexos.

Considero que la CULTURA

és un bé essencial per a l’ésser humà.

Ernest Escasany Ferreres

3 comentaris:

Miquel M. ha dit...

L'epidèmia de la Covid que ens ha caigut al damunt, és com la plaga de la llagosta, que ho deixa tot destrossat al seu pas. Costarà força de recuperar el ritme d'abans i no hi ha dubte de que la cultura ha estat la gran perjudicada, quan és ben cert que la cultura, com ens diu l'Ernest E., ens ajuda a ser més sociables, a compartir idees i a fomentar les nostres relacions d'amistat.

Cal que tots ens esforcem per aconseguir que la cultura torni a ser el lluminós far orientador que il·lumini el nostre futur col·lectiu.

Dolors Fita ha dit...

Ja em feiu patir al no veura el vostra article. Jo crec que la cultura es primordial, Segon el tema ens alimenta l'esprit. Si es tracte de llibres, ens fa viatjar, coneixer,mon. La música ens emociona. La cultura es com un ventall, que obert, ens omple els sentits.
Dolors F.

carme ha dit...

Força interessant el comentari de l'Ernest. Precisament estem vivint una prova del mal que han fet les "Fake news" a Estats Units. Hem d'estar ben atents, i no donar per bo tot el que ens diuen o llegim, sigui qui sigui l'autor.
Carme