diumenge, 24 de juliol del 2022

7 de Julio San Fermín

 

El primer riai riau.

Fa pocs dies  s’ha sentit aquesta cançó: 1 de enero..., 7 de julio, San Fermín, i el riau riau i la lamentació quan s’acaba la festa amb el “pobre de mi”, és una bona ocasió per replantejar-se l’ús d’animals per maltractar-los, excitant-los a comportar-se contràriament als seus instints i sacrificar-los no sense torturar-los abans, per a oferir espectacle i  diversió als humans. 

El Cirque du Soley i altres.
tenen èxit sense animals.

El circ ho està fent i molt bé, moltes companyies els han tret de les funcions i no els va gens malament – penso en el Circ du Soleil i en el Circ Raluy, familiar, entranyable circ com els d’abans sense animals, ideal per portar-hi els menuts de casa, i el públic es diverteix com mai, les sagnants baralles de gossos i galls estan prohibides, els zoològics cada cop engabien menys espècies que necessiten molt d’espai, o  viure en el seu hàbitat. És molt trist veure un gran felí, un elefant, un gasela, una orca, etc, anant amunt i avall compulsivament en un recinte tancat i reduït.

Heminway de gran.
Va publicitar el San Fermin als nord-americans

Van rebre literàriament aquestes festes els elogis de Heminway en l’ocàs de la seva vida i les va donar a conèixer per tot el món, especialment entre els nord-americans que hi acudeixen en gran nombre. Potser el van atraure pel primitivisme atàvic i la idea del combat de tu a tu entre la natura i l’home que havia descrit magistralment en “el vell i el mar”. Però aquest sarau no va de cap lluita èpica contra el Minotaure, ja que malauradament no hi ha cap Teseu que ens alliberi de la bèstia que portem dins.

En masses tan apinyades i alegres
pot passar, i passa, de tot.

Recordem els fets de fa uns anys de “la manada” que van passar durant els sanfermines. És un còctel molt perillós: gentada, anonimat, alcohol i altres drogues a dojo, excitació i gresca sense límits per fer el que vingui en gana. Això pot passar en qualsevol aglomeració de masses, però l’ús d’animals amb els que se’ls hi pot fer de tot ja des de bon matí i encara aquesta conducta es titllada de valenta porta com a conseqüència que molts sense solució de continuïtat es creuen que aquesta violència pot exercir-se després contra les persones, sobretot dones.

En els correbous,
 els animals també són maltractats. 

I aquí es qualifiquen aquestes “festes” de cultura tradicional. I em poden dir et fiques a casa d’altri. Els correbous embolats de la Catalunya meridional mereixen per mi la mateixa reprovació i es consideren costums ben catalanes.

Què seria els sanfermines 
sense l'encierro?

Tantes celebracions que s’han hagut de reinventar, i precisament per això segueixen. No és fàcil, San Fermín sense “los encierros” i “la corrida” a les 5 de la tarda, no seria res o potser sí? Que no passi que el que per por o prudència no es faci des d’aquí vinguin de fora per prohibir-ho i encara ens avergonyeixin per haver-ho permès en el segle XXI.

Una simple directiva europea podria acabar amb les festes amb animals més radicalment

i amb menys comprensió. 

Gora, Viva San Fermín, d’una altra manera.

Ernest Escasany

Nota Important  

Com cada any, el redactors ens prenem uns dies de descans i aquest Bloc estarà 3 setmanes sense sortir. Tornem el dia 21 d'Agost

Gràcies



 


2 comentaris:

Dolors Fita ha dit...




Us desitjo Bones Vacances, encafra que ho lleguiu cuan torneu

Dolors Fita ha dit...



Bona tornada- Ja us anyoraba. Salutacions per a tots