dimarts, 27 de juny del 2023

Cayo Julio Cèsar i la Intel.ligència artificial

Juli Cèsar.

Juli Cèsar un líder militar, estadista  i un gran estrateg romà.

Imaginem, per un moment, que hagués tingut al seu abast una eina tan important com és la Intel·ligència Artificial (IA). Sense cap dubta, això hauria afavorit tenir una visió més profunda sobre les fortaleses i les debilitats dels seus adversaris; la conseqüència hagués estat planificar moviments més precisos i eficients, un sistema més ràpid de comunicació molt més avançat i una clara millora en la coordinació entre les seves tropes en el mateix camp de batalla. I tot això hauria afavorit un millor coneixement del seu enemic.

Cèsar quan va creuar el Rubicón
i conquerir les Gàl·lies.

Quant a l’administració del seu imperi, poder gestionar més eficientment els recursos, així com mantenir un control més precís sobre els territoris conquerits.

Si el Cèsar hagués tingut accés a la intel·ligència artificial,
Que hagués passat?

Els algorismes avançats de la Intel·ligència Artificial li podia haver permès analitzar dades econòmiques, demogràfiques i polítiques  que li proporcionarien informació vàlida per a  la presa de decisions i la planificació a llarg termini.

Preparant la conspiració.

Juli Cèsar, va ser assassinat, per causa d’una conspiració de diversos senadors romans. Si hagués tingut accés a la intel·ligència Artificial, és gairebé segur que hauria pogut anticipar i prevenir aquest complot mortal. Aquesta intel·ligència hauria analitzat les relacions i els patrons de comportament dels senadors per tal d’identificar canvis en les persones clau i així ser avisat sobre possibles conspiracions.

Sense IA, i a cau d'orella,
 al Cèsar ja li va arribar la notícia
però no hi donar credibilitat.

En resum, si Juli  Cèsar hagués tingut accés a la Intel·ligència Artificial la seva capacitat per liderar i governar hauria estat encara més formidable, la seva anàlisi sobre estratègies, comunicació i gestió, segurament  hauria estat molt més important, però, hauria canviat la història d’un home tan intel·ligent i capaç  a millor? Això no ho sabrem mai.

Avui, podem preguntar a l IA
si li hauria donat els noms del conspirats?

Evidentment,  la comparació feta entre Juli Cèsar i la Intel·ligència Artificial només pot ser imaginada, però ens pot servir per reflexionar sobre l’impacte que la tecnologia pot tenir en tots nosaltres, així com, amb les nostres habilitats i  costums. Seria bo que, amb les eines actuals, poguéssim aprendre, com a mínim a transformar els  errors del passat, cosa que sembla força difícil.

Juli César va néixer el 12 de juliol de 100 aC., Sabura (Itàlia)

Assassinat de Cèsar
ordenat per Lucio Junio Bruto.

Va ser assassinat el 15 de març del 44, a.C., justament per qui tenia una gran relació, Lucio Junio Bruto. Alguns van advertir a Cèsar que el seu favorit s'estava tornant en contra seva, però el dictador va rebutjar les acusacions i, tocant-se el cos amb una mà, els deia: "Doncs què, us sembla que Bruto no ha d'esperar la fi d'aquesta carn?". Amb aquesta frase volia dir que 

Bruto tenia a la mà convertir-se en el seu successor natural

de la més alta magistratura romana.

Aquest article ha estat escrit a mitges entre intel·ligència Artificial i jo.

Carme Andreu