diumenge, 4 d’abril de 2021

Setmana Santa 2021

 

Teixint una palma a ma
Una obre d'art

En aquest article exposaré el que jo veig sobre la Setmana Santa des de les tres vessants que pot comportar aquesta paraula, i que es barregen entre si. Un fet religiós del cristianisme, les tradicions populars amb la seva repercussió econòmica o simplement una setmana de vacances primaverals.

 

Aquest nen ja ha convertit els seu palmó en una escombra

L’inici oficial de la Setmana és el diumenge de Rams i l’acte litúrgic central és la benedicció de Rams, palmes per les nenes i palmons pels nens i per la resta el llorer i tenia lloc als portal de les esglésies o per les places properes i la processó pel barri per tornar a l’interior del temple. Aquest any una benedicció molt simple a l’interior dels temples i en alguns, el qui volia llorer se’l tenia que portar, però no hi val faltar els nens que seguint la tradició convertien el palmó amb una escombra i altres que es comportaven de forma més formal

  

Les dues filles petites meves
portant els seu jersei d'angora blau.

Però el poble aprofitava tota aquesta parafernàlia per posar-se roba més primaveral i especialment les nenes deixaven l’abric i els hi posaven un jersei nou. Aqueta jersei millor que fos d’angora que de llana i això comportava una venda massiva d’aquest article que només es fabricava en els  colors blanc, blau i rosa i que no tenia venda fora d’aquestes dates. D’aquest article jo n’havia venut molt quilos. Com veiem, un fet religiós barrejat amb el folklore i l’economia.

 

Processó de la mort a Verges

Durant la setmana, i amb motiu religiós de la penitència, els pobles van començar a fer processons i a competir entre ells per veure quina era la més bonica i la seva atracció de forasters era més gran, ja que més visitants volia dir més entrada d’ingressos al poble. Com veiem, un altre fet religiós barrejat amb el folklore i l’economia.

 

Sortida de Barcelona el divendres Sant

Des del punt de vista de les vacances, la Setmana Santa no té res a veure en l’àmbit religiós ni folklòric i és un fet totalment turístic, encara que aprofita qualsevol esdeveniment local per treure-hi el nas. Podem dir que marca el final de la  temporada d’hivern i el començament de la de estiu. I com que per la pandèmia la gent està cansada d’estar a casa, ha sortit de forma massiva cap a les segones residències o a dinar a restaurants o anar als pocs hotels que han obert. 

Tot sota la mirada dels Mossos

Per mi anar a les segones residències representa un risc de contagi petit sempre que la vida que es faci sigui regar les plantes o activitats similars, cosa que no sempre és així. I tot això sota la mirada atenta dels Mossos 

Esperem que l’any vinent sigui un any normal

Joan                    

1 comentari:

Miquel M. ha dit...

Es agradable recordar aquell temps passat en el que un seguit de palmons i palmes es barrejaven amb bonics i elegants jerseis d'angora. Aquest any ens hem vist obligats a quedar-nos a casa, regant les plantes, com ens diu en Joan, cosa que no comporta cap risc de contagi i és, en canvi, un exercici molt útil i saludable per a tots nosaltres, les persones ja una mica grandetes, que no ens podem dedicar a competicions esportives.