diumenge, 9 de maig del 2021

Com ens comuniquem avui


El primer telèfon que vàrem tenir a casa.
El teníem penjat a la paret del passadís.

Quan jo era petit, o sigui en els temps de guerra civil i la postguerra, un del bens més apreciats per la comunicació era poder disposar de telèfon automàtic, que volia dir que per telefonar als amics del poble hi connectaves sense passar per la centraleta, cosa necessària per parlar amb un altre població. En dèiem fer una conferència i tardaves una bona estona per aconseguir-ho. 

Aquest aparetet  tant petit, el MÒBIL.
és un dels causants de les revolució de les comunicacions

Però avui el telèfon s’està convertint en un objecte en via d’extinció i el seu successor és el MÒBIL que és molt més pràctic. El portes a sobre i sempre et poden telefonar i trobar-te, però la primera conseqüència és que abans sabíem de memòria el número dels nostres amics i ara no, ja que ara només has de polsar una tecla i ell ja sap el número que ha de marcar. A més, quan et telefonen et diu qui és. I si no ho fa, tremola perquè el més probable és que sigui alguna oferta que no t’interessa. 

La tablet ara és un complement de la comunicació.
Quan telefones a un familiar que està en una Residència
li porten una tablet i tothom content

Ara he descobert que si tenies un familiar en una residència i no et permetien visitar-lo, ens podíem veure i parlar per videotrocada. Però han de millorar la sincronització de la veu, ja que moltes vegades fa salts i no entens el que dius massa bé. I si el familiar és sord, continuem sense entendre'ns però al menys et veia i es sentia acompanyat.

Amb aquest rètol que porten els autobusos,
sembla molt fàcil pagar amb un bitllet senzill .
Prova-ho, i ja m'ho diràs.

També hi podem fer moltes coses més, però hem de saber fer-ho i això no és tan fàcil. Per exemple, si tens presa i vols saber quanta estona tardarà l’autobús, el mòbil t'ho dirà o si t’has quedat sense la targeta per pagar el trajecte, també ho podràs fer-ho amb aquesta artefacte. Vigila que no et passi el que vaig presenciar ahir: una persona jove va voler pagar amb el mòbil i quan va arribar al seu destí encara no ho havia aconseguit. 

La postura del Piqué és molt clara
El Barça no ha guanyat

I no diguem que si vas a un lloc nou i no saps quantes parades et falten pel teu destí, el mòbil et guiarà. I si en saps també podràs connectar-te amb el teu Banc, i veure els teus comptes o trobar-hi la notícia que busques, com pot ser si el Braça ha guanyat o on juga la propera setmana. Resumint, ho sap TOT. 

El mòbil ens crea dependència 
La nostra memòria s' atrofia

Però totes aquests comoditats fan que la nostra memòria no treballi a ple rendiment i es faci més dura i costi més recordar els números del nostres nous amics, i sense adonar-nos ens crea la mòbil dependència. 

No te’l descuidis a casa, ni el perdis o es faci malbé.

Si et passa, estàs perdut

 Joan


1 comentari:

Miquel M. ha dit...

Sembla mentida que uns aparells tan petits, com són els mòbils, que es poden encabir en qualsevol butxaca, siguin capaços de fer-nos un nombre tan gran i variat de serveis, perquè a més de permetre’ns telefonar i enviar missatges a tot arreu i en qualsevol moment, també ens serveixen d’agenda, de calendari, de guia de carreteres, d’aparell fotogràfic, de servei meteorològic i fins i tot de guia d’autobusos, com ens indica en Joan.

En fi que amb aquests sofisticats aparells, que ja se’ns ha fet imprescindibles, tots estem ben controlats i retratats