diumenge, 17 d’octubre del 2021

Canvi de Rumb

Els calçots, com a plat típic de la cuina catalana.

He estat meditant profundament sobre el tema per escriure el present article i he arribat a la conclusió que vist com esta tot plegat en aquest mon que sembla que hagi perdut el nord, si es que mai ha sabut on es, en tots els aspectes, polítics, ambientals, energètics, esportius, pandèmics, etc. He decidit escriure sobre l’únic tema que sembla que estem tots d’acord i les grans discussions no porten cap mena de perill: LA GASTRONOMIA

Un vaset de GINTONIC és bo per a la salut.

Per començar he cregut oportú escriure sobre una beguda, que com la majoria d’elles, estava pensada per guarir una sèrie de malalties i que l’esser humà ha canviat la seva finalitat per convertir-la en una beguda amb gran tradició als Països Catalans, és el famós GINTONIC

Es diu que el descobridor del Gintònic va ser 
aquest metge holandès del segle XVII 
que el feia servir com a medicament.

Buscant i rebuscant en els arxius he sabut que la ginebra va ser inventada per el doctor Franciscus Sylvius, metge holandès del segle XVII, encara que aquesta beguda sempre s’ha associat a Anglaterra

Netejar les toxines de la sang,
causa de les malalties que tractava aquest metge.

La seva intenció era trobar un remei per netejar les toxines de la sang, eliminar els càlculs biliars, guarir els trastorns renals i prevenir els atacs de gota (QUASI RES!!!!) 

Les baies de ginebró és la planta utilitzada
per la fabricació de la ginebra. 

L’historia de la ginebra es força interessant, creada, com la majoria de licors, a partir de la maceració de baies de ginebró, planta molt corrent en els nostres boscos, i d'herbes aromàtiques amb una graduació mínima 37,5% vol.

Encara que la ginebra va néixer en una farmàcia,
és va fer famosa en els bars.

El metge va descobrir que les baies de ginebró eren molt riques en potassi  i aconseguia els efectes desitjats. Encara que va néixer en una farmàcia, com molts licors, no passaria gaire temps en que fos servida en els bars i ràpidament es va convertir amb una beguda molt popular, i es servia sola o combinada.

El Gimlet és un còctel fet
amb ginebra i whisky.

Alguns dels còctels mes emblemàtics que es serveixen actualment són El Negroni, el predilecte de Orson Welles; el Gimlet, el cóctel per excel·lència de la novel·la  negra; el refrescant Gin Mule; el Gin Fizz i el súper popular GINTONIC.

Els valents soldats neerlandesos de la guerra dels 30 any
els havien envalentit amb ampolles de ginebra.

Durant la guerra dels Trenta Anys  es diu que els soldats neerlandesos bevien ginebra per que els animava i els donava valor per enfrontar-se a la batalla, els feia oblidar la tristesa i tornava els seus cors feliços i valents.

Un ratolí com aquest va ser el portador
de la pesta bubònica.
No sabem si l'experiment del monjos italians
va tenir èxit o no.

Quatre-cents anys després  segueix sent una beguda valenta, salvatge i amb caràcter, que els monjos Italians van utilitzar com a medicament per combatre la pesta bubònica.

Una pel·lícula que quasi tots hem vist.

Solament recordar per els nostàlgics que el oscaritzat Humphrey Bogart a Casablanca, que encarnava a Rich Blaine, era el seu glop preferit i la barrejava amb suc de llimona, xarop i xampany que és la recepta del llegendari French 75.

L’alcohol, com tot a la vida, fet servir amb mesura, pot arribar a ser beneficiós.

Llàstima de l’estupidesa humana.

  Josep V.S.


1 comentari:

Miquel M. ha dit...

Tal com ens diu en Josep VS, ens cal tenir mesura en tot, i principalment amb les begudes alcohòliques, tant si és ginebra com, ratafia. Es ben segur que si la ginebra animava l'esperit combatiu dels soldats, era principalment degut a l'alcohol que portava més que a les innocents boletes de l'inofensiu ginebró.